Thursday, December 13, 2012

Kari Kepala Ikan Gaya GOA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya masak kari kepala ikan gaya GOA. Resepi ni mudah je dan semestinya sedap, sebab tu saya masak lagi guna resepi Chef Wan ni. Resepi ni juga di perkenalkan oleh Mat Gebu,dan saya pernah masak sebelum ni di SINI dan pernah juga guna ayam....memang sedap kedua2nya. Walaupun tak menggunakan rempah kari dlm masakan ni, tapi ianya membuatkan aroma daun kari dan rempah yg lain tu membangkitkan selera. Saya mmng suka resepi ni..mmng akan masak lagi guna resepi ni. Terima kasih pada penyumbang resepi. Pada peminat kari tu, bolehlah mencubanya..mmng sedap.




BAHAN-BAHANNYA
  • 600 gram ikan tenggiri- Yatie guna 4 keping isi ikan kerachi dan sekeping kepala-di belah 2
  • 3 biji tomato*
  • 3 biji cili hijau*
  • 3 camca besar serbuk ketumbar*
  • 3 camca besar serbuk jintan putih*
  • 2 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar halus)
  • 2 biji bawang besar, dicincang
  • 3 ulas bawang putih, dicincang
  • 1 inci halia, dicincang
  • 1/2 camca besar biji sawi
  • 4 camca besar cili kisar
  • 500 ml santan (mat guna 200 ml santan + 300 ml air)
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 2 biji tomato, belah 3 setiap satu
  • 1 tangkai daun kari
  • Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan biji sawi hingga harum.
  2.  Masukkan bahan kisar halus, cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
  3. Tuang sedikit air, kemudian tambah santan, kacau rata. Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa. Kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
  4.  Masukkan tomato, dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti, lempeng atau roti prata...

11 comments:

  1. Sedapnya kak.. Tentu baunya harum semerbak.. Anak2 akak pasti berselera makan.. :)

    ReplyDelete
  2. nampak sedap & menyelerakan la...dah la lapar ni.

    ReplyDelete
  3. Cantik kuahnya Tie... nampak berlemak!

    ReplyDelete
  4. salam kak yatie.terliur adik tgk lauk akak ni.dtg bawa pinggan ke sana boleh?

    ReplyDelete
  5. specialnya resepi ni sebab tak guna serbuk kari tapi mcm kari, nanti boleh lah try =)

    ReplyDelete
  6. Nmpk mcm kari...ini time menumis mesti syok baunya...

    ReplyDelete
  7. Sedapnya Yatie,makan pulak dengan nasi panas2.

    ReplyDelete
  8. Fuhh berasap ni kalau makan dengan nasi panas2 kak yatie, yum2x..

    ReplyDelete
  9. sedapnyer kari kepala ikan... belum pernah msk kari cara goa ni... tak perlukan serbuk kari pun ye... boleh cuba nnt ni yatie kalau ada ikan yg sesuai.. t.kasih yatie..

    ReplyDelete
  10. Salam Kak...tgk resipi lauk yang berempah ratus macam ni memang kegemaran ni...Boleh cuba juga nampak gayanya.

    ReplyDelete
  11. Sedapnya buat cicah roti canai ni...

    ReplyDelete