BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 ekor ikan sembilang saiz sederhana-Yatie guna ikan siakap
- 1 batang serai, dititik
- 2 helai daun limau purut
- 3 biji limau kasturi, perah jusnya
- Garam dan gula secukup rasa
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 4 tangkai cili merah
- 5 biji cili padi merah-Yaie tambah
- Secubit belacan
- 2 keping hirisan lengkuas
- 2 biji buah keras
- Ikan sembilang dikerat pada 5 bahagian (atau ikut suka), cuci dan perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit, kemudian cuci bersih dan gaul dengan tepung gandum, perap lagi 10 minit, cuci bersih dan lumur dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.
- Biar sekejap dan goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Letak dalam pinggan sesuai.
- Panaskan minyak, tumis serai hingga harum, masukkan bahan tumbuk lumat dan daun limau purut, tumis hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau rata dan tambah jus limau kasturi. Masak sekejap.
- Tuang atas ikan, ratakan dan boleh dihidang untuk berbuka puasa....
Nampak sangat menggiurkan le kak. Kalau guna ikan kerisi pun ok kut.
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Yatie.
ReplyDeleteSedap ni kak. Makan dgn nasi yg panas2 lg best. Banjir kuahnya tu...
Uih! Sedapnya. Still blum berpeluang lg nak try menu ala nyonya ni. Takut nnti sue sorg ja yg makan huhuhuu
ReplyDeleteboleh ambik resepi ke?
ReplyDeletenampak sedap..leh cuba nanti ni...
ReplyDeleteNampak sedap. Ella nak cubalah. nak gi cari siakap petang ni. hihi.
ReplyDelete