Thursday, September 13, 2012

Begedil Ayam Lagi....nyum2..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Masih berdebar2 lagi ke para ibu2 yg anaknya menghadapi peperiksaan UPSR? Rasanya tentu berdebarkan selagi tak habis periksa. Bagi saya, tetap mendoakan yg baik2 buat anak saya juga buat anak teman2 yg menghadapi peperiksaan. Semoga mereka semua berjaya dngn cemerlang. Aamiin..

Ok, hari ni saya masak soto ayam dan dimakan bersama begedil ayam. Kalau buat begedil ayam ni, mesti buat lebih. Suami dan anak2 mmng suka makan begedil ayam mcm tu je. Kali ni anak bujang saya M.Talhah tlng menggentel begedil yg comel2 tu. Ini pun gara2 tngk begedil yg Che Mat buat aritu..comel sangat Mat buat. Resepi ni mcm biasa yg pernah saya buat sblm ni. Kali ni saya tambahkan cili merah je supaya cantik dan lebih sedap. Terpulang pada selera masing2lah ya. Jom semak resepi mudah ni...



BAHAN BAHANNYA
  • 1 kg ubi kentang
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 2 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
  • 1 sudu besar bawang goreng
  • 2 tangkai daun sup dihiris halus
  • 1 tangkai cili merah- belah 4 memanjang dan buang biji-ptng kecil2
  • 2 biji telur ayam
  • Garam secukup rasa
  • Minyak secukupnya utk menggoreng
CARA MEMBUATNYA
  1. Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. Goreng sehingga masak,angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat. Lenyek kentang ketika masih panas2 lagi ya.Ketepikan dulu.
  2. Sementara itu masukkan daging ayam kisar dlm mangkuk lain dan tuangkan air panas mendidih dlm 3 minit. Gaul2kan dan toskan airnya.
  3. Satukan kesemua bahan2 kecuali telur di dalam satu bekas.
  4. Ambil sedikit adunan dan kepal2kan. Bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga habis.
  5. Dalam bekas lain,pecahkan telur dan kocak2kan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna keemas2an.
  6. Guna api sederhana je. Bila dah masak, angkat & toskan. Sedia untuk di makan bersama soto atau di makan begitu saja.

10 comments:

  1. Rajin anak bujang kak yatie. Sama saiz pulak tu begedilnya...
    Anak saya pun exam upsr.last day hari ni.budak skrg rileks je gi exam takde kecut perut pun.maknya yg berdebar, dia cool je hihi..

    ReplyDelete
  2. Asslmkum kak Yatie.
    Comei2 pegedil akak tu..Ada pegedil ingat bihun sup or soto kak..Sedapnya makan panas2..Heee

    ReplyDelete
  3. salam kak..sedapnye kak..enak dimakan begitu saja..

    ReplyDelete
  4. mcm hubby saya, kalau begedil mesti nak kecik2 comel. sebab lagi banyak rasa gorengan yang kulitnnya tu kan. mcm2.. hehehe kalau nak sonang kerja buat jek besor2. hahaha

    nak try gak la resepi kak yatie ni. simple je. tapi daging kisar je ada dlm peti es tu. aci je la kan :-)

    ReplyDelete
  5. Assalam Yatie cayang...amboii amboii berdua2an dgn anak teruna menggentel begedil ayam eh...nampak sedap...bahagia lg la bila ada yg tolong eh Yatie kaannn.... ^__^

    ReplyDelete
  6. Comelnya begedil ni Yatie....mmg sedap sgt kalau makan dgn soto.

    ReplyDelete
  7. Bila tgk malam2 mcm ni, terbunyi pulak perut yg tak berapa nak comel ni...hahaha...

    ReplyDelete
  8. Makan dengan soto dan sambal kicap. Pergh dah tak jeling org kiri kanan.. :)

    ReplyDelete
  9. ini adelh makanan kegemaran aq ni,,,huhuh

    ReplyDelete