Monday, July 30, 2012

Mee Udang Tomato

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Mee udang tomato ini adalah menu berbuka semalam. Mulanya nak buat mee bandung, tapi malas pulak nak rebus daging segala. Jalan mudah saya buatlah mee udang tomato resepi CMG. Rasanya tak jauh beza dngn mee bandung, mmng sedap betullah. Kalau menu berbuka puasa, suami dan anak2 mmng suka menu mee...manakala saya suka bubur ataupun sebarang pengat. Tapi tak kisahlah gilir2 layan selera keluarga, yg penting dimasak sendiri. Terima kasih CMG berkongsi resepi ringkas dan sedap ni, Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada kawan2 yg teringin tu, bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya.



Bahan-Bahannya :-)

  • Mee kuning secukupnya, cuci dan celur 30 saat, toskan
  • 300 g udang sederhana besar
  • 3 biji kentang (250 g), rebus dan lecek
  • 3/4 cawan sos tomato
  • 2 camca besar sos cili
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1 camca besar gula perang
  • 2 ketul kiub ayam "Maggi" atau
  • 1 liter stok ayam
  • 1 1/2 camca besar cili kisar
  • Garam secukup rasa
  • 5 biji telur
  • 2 pokok sawi putih, cuci dan kerat2
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 camca besar udang geragau, rendam 10 minit dan toskan*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 hirisan nipis halia*(*dikisar halus)
Bahan Lain :-)
  • Hirisan daun sup/daun bawang
  • Bawang goreng
  • Tauhu, digoreng dan hiris
  • Taugeh, dicelur (mat tak celur)
Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk (atau kuali), tumis bahan kisar halus hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, gaul rata. Masak sekejap.
  2. Tuang air dan masukkan kuib ayam (kalau guna stok ayam, tak payah guna kiub), kacau rata dan biar mendidih. Tambah kentang lecek, tomato, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
  3. Perlahankan api, pecahkan telur satu perlahan dan masak atas api kecil hingga telur masak dan timbul. Tambah udang dan sawi, masak untuk 2 - 3 minit lagi, rasa kuahnya dan jika ok boleh matikan api. Jika suka kuah cair, boleh tambah air.
PENYEDIAAN MEE UDANG TOMATO :-
  1. Isi mee secukupnya dalam mangkuk, tambah taugeh, tuang kuah bersama isi2nya dan juga sebiji telur.
  2. Hias dengan hirisan tauhu, bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas2...
CATATAN MAT GEBU :-
  • Kalau rasa sukar, boleh cedok kuah ke dalam "non-stick pan" sebanyak 3/4 penuh jerang atas api kecil dan pecahkan telur sebiji, bila telur masak, alih ke dalam periuk yang berisi kuah tadi, buat hingga siap..

8 comments:

  1. Salam yatie..Aduiii,menayang mee lak:(.Biasa klu berbuka puasa,atie suka mkn kuih2 jer

    Blm lagi bercadang nk msk mee..leh try gak nih!

    ReplyDelete
  2. Yatiiieee...menggodanya mee udang diaaa...tengok udang tu kemaiiinn laaa seksi posing dan seksa akak tengok taauu....best nampak...boleh masuk list ni... ^__^

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Yatie Cayang;
    Sedapnya...Udang yg melengkau2 tu yg buat Kak Lin tergoda!

    ReplyDelete
  4. slm Kak Yatie...wah nmpk mmg sedap tu...lgi2 bile tgk udang yg beso kt ats tu...ngecesss dbuatnye

    ReplyDelete
  5. nyum nyum... terliur la..

    tq for the recipe. :)

    ReplyDelete
  6. tak berani nak tengok menu akak kali ni. jeling2 jek. takut tgok udang. hehehe...

    ReplyDelete