Tuesday, June 26, 2012

Kuih Tako Jagung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang2 ni layan kuih tako jagung yg disejukkan, waduhhhhhh enak bangetttt. Biasanya tako pandan dan guna kelongsong pandan, kali ni tukar pada perisa jagung...mmng sedap sangat. Lebih sedap lagi bila tergigit jagung manis biji tuuu.....sedap betullah. Terima kasih pada Kak Fida kerana berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Kuih ni amat sesuai juga utk juadah berbuka puasa. Kalau kawan2 teringin tu, bolehlah mencubanya...ianya mudah, cepat dan semestinya sedap. Jom semak resepinya...





Bahan-bahan ( 12 bekas mangkuk kecil )

Lapisan Bawah :-
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 1/4 cawan tepung hoen kwee putih
  • 1/2 cawan gula halus
  • 2 1/4 cawan air
  • sedikit pewarna kuning
  • 1/2 cawan jagung cream/biji- Yatie guna jagung biji dlm tin, toskan airnya
Lapisan Atas/Dadih :-
  • 3 cawan santan pekat
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 2 1/2 sb tepung hoen kwee
  • 3/4 sk garam
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
  1. Satukan bahan2 lapisan bawah,tambah sedikit pewarna kuning dan masak hingga pekat.
  2. Sediakan mangkuk2 kecil atau kelongsong pandan dan tuangkan adunan jagung hingga 1/2 paras mangkuk kecil atau kelongsong pandan tadi.Ketepikan.
  3. Satukan bahan2 lapisan atas/dadih dan masak hingga pekat.Matikan api.
  4. Tuangkan dadih ke atas lapisan jagung hingga memenuhi mangkuk/kelongsong pandan.Sejukkan
  5. Simpan tako jagung di dalam peti ais untuk didinginkan.

17 comments:

  1. salam dek yatie manis..
    terliur kak ilah salah 1 kuih yg kak suka makan.. dah ada semau bahan nak layan bole jer nie...hhuhuu

    ReplyDelete
  2. As salam k.yatie....
    bnyk tu...sedap plak nmpknya...meh ler 2 3 bekas tu ha...hehe...

    ReplyDelete
  3. Salam kak yatie..bagus idea ni..sesuai sangat kalau takde daun pandan ;))

    ReplyDelete
  4. 12 bekas jer?? Mana cukup, saya punya mana???

    ;-)))

    ReplyDelete
  5. Mesti lemak manis ni...tapi nyaman rasanya..jemput makan..

    ReplyDelete
  6. Kak Yatie.....

    Assalamualaykumwbh sis....wah wah wah wah, ni amat menjamu selera manis ayu la.....

    ReplyDelete
  7. Yatie... ada 12 bekas kan? Takkan dah habis kot...ni datang dari jauh mesti balik dengan buah tangan, tak mo tangan kosong aje hikhik

    ReplyDelete
  8. nampak menarik sangat sbb kaler kuning,biasanya tako ni kaler mesti hijo je kan..boleh try jugak ni nnti

    ReplyDelete
  9. Kak Yatie, nak sebekas kuih tako jagung ni.. Tak pernah rasa...

    ReplyDelete
  10. erghhh...sedapnya kak...tak sempat2 lagi nak try buat kuih tako sendiri...huuu

    ReplyDelete
  11. tgk pic ni dah macam bulan puasa pulaknya...mmg dah dekat puasa pun kan..ehehe.slurppp, sukeee...

    ReplyDelete
  12. Assalam Yatie...waahh sedapnya tako...terasa2 sedapnya kat tekak nih...alangkah bahagia kalau dpt hulur kat akak kann...kaan... ^__^

    ReplyDelete
  13. As'kum Kak Yatie cayang muahzz.. waduhh ni good idea ni tauu.. terbaikkk.. enak dan kalau dapat slurrpp tergigit2 jagung tu sure pengsan sedap benor hehehe

    ReplyDelete
  14. salam yatie..makan sejok2 mmg sedapkan!meh..1 bekas :D

    ReplyDelete
  15. memang sedap tako jagung nie... saya bnyk kali buat dh... ikut resepi kak yatie... ape2 pun trima kasih kak yatie sudi share resepi nie...

    ReplyDelete
  16. salam kak yatie...
    nampak sedap dan simple ...boleh cuba nnt ih...

    ReplyDelete