Sunday, May 6, 2012

Roti Sosej Goreng Rangup

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni nak kongsikan resepi tepung goreng yg mudah dan rangup sangat. Ianya sesuai utk goreng pisang, keladi, keledek, cempedak dan apa jua yg berkaitan dengannya...eehhh betul ke ayat ni...tak kisahlah dah mlm ni, ngantuk sangat.
Resepi ni saya ambil sekali lagi dari HaSue. Terima kasih Sue, kali ni akak guna sosej dlm roti tu, manakala Hasue cuma sapu kaya dan terus goreng. Tak kisahlah guna apa je ikut selera masing2 ya, asalkan laku. Roti ni sesuai utk sarapan pagi dan boleh juga buat minum petang. Makan masa panas2 memang sedap sangat, terasa rangup je rotinya. Rasanya ramai kawan2 yg dah mencubanya, pada yg belum tu..bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya...



Bahan-Bahan:
  • 8 keping roti-(Yatie guna 10 keping)
  • Serikaya - (Yatie guna 10 btng sosej, rebus dulu dan toskan..pastu belah 2 memanjang)
  • 2 cawan Tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 sudu besar Marjerin/butter
  • 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nak bagi perasa tp nak bg kuih sdikit berkilat je)
  • Sedikit pewarna kuning
Cara-Cara
  1. Di dlm bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg sng)warnakan kuning dan ketepikan. Yatie blend je semuanya.
  2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
  4. Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!)
  5. Tips: Roti yg dipotong pd saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.. SELAMAT MENCUBA! :)
Cara Yatie,
  1. Yatie guna sosej, so rebus dulu sosej tu dan toskan. Belah 2 sosej tu secara memanjang dan ketepikan dulu. Sementara tu, leperkan roti guna pengelek dan letakkan sosej yg di belah 2 tadi. Sapu tepinya dngn adunan tepung tadi dan celupkan kedlm adunan tepung goreng. Gorengkan guna api sederhana sehingga keperangan. Angkat dan toskan dan bolehlah di hidangkan.

6 comments:

  1. Kak zana pun biasa guna resipi ni tapi budak cuma sorang dlm rumah ni. Tak berapa laku pulak. Kena ada tetamu ramai baru boleh buat.

    ReplyDelete
  2. asslm Kak Yatie...hidangan bfast yg simple...tp sedap...

    ReplyDelete
  3. Hujan2 ni, dapat ngap2 roti macam kak Yati mmg best.tak jemu makan roti cam ni.

    ReplyDelete
  4. tun pun suka resepi kak sue nih. mmg kekal rangup. letak sosej sure budak2 suka kan.

    ReplyDelete
  5. kak yatie..
    buat sarapan sedap nie..kita suka:)

    ReplyDelete
  6. Assalam Yatie...
    menu mcm ni mmg kegemaran anak2. mmg best kan.. simple & mengenyangkan juga...

    p/s: akak baru update resepi mee rebus cik ani ambil dari blog yatie.. thanks ye..

    ReplyDelete