Wednesday, March 7, 2012

Sambal Ikan Lada Hijau

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni pening kepala tak tau nak masak apa dngn ikan cencaru ni. Biasanya saya goreng dan bakar je. Rasa jemu pulak asyik masak mcm tu. Kali ni cubalah resepi ringkas tapi sedap hingga menjilat jari. Terima kasih Ayu berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan Yatie kongsikan resepinya kat sini pula ya. Sebenarnya boleh guna ikan kegemaran kawan2 ya, tapi kali ni bila cencaru masak mcm ni mmng sedap betullah. Kalau tak percaya..cubalah sendiri...jom kita semak resepinya.


Bahan-Bahan
  • 5 keping ikan pari (saya guna ikan cencaru)
  • 3 camca besar pati santan-Yatie lebihkan sikit sbb nak berkuah
  • 1 biji bawang besar, dipotong bulat
  • 3 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 5 biji cili hijau*
  • 8 - 10 biji cili padi*
  • Segenggam ikan bilis, rendam 5 minit dan toskan*
  • 1 cm belacan*(*kisar halus)
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 biji limau kasturi, ambil jusnya
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-Caranya
  1. Ikan dicuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan garam, goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Bila ikan cencaru dah sejuk, Yatie buang kulit kerasnya tu.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus hingga terbit minyak. Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa. Masukkan asam gelugor (kalau guna). Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan dan potongan bawang besar, gaul rata dan masak hingga pekat dan bawang lembut. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi (jika guna), gaul rata dan angkat. Hidangkan panas..

12 comments:

  1. taruk santan ye yatie. wahh .. boleh cuba ni.

    ReplyDelete
  2. saya pernah masak juga resepi ni kak yatie, guna ikan pari. memang sedaaap sangat. terbukti kesedpannya. baru ni saya jumpa satu resepi ikan cencaru. semalam tak silap, cencaru ngan sambal apa ek.. nampak sedappp sangat..
    ni ha link dia kak. maybe bagi inspirasi..

    http://tarabozu2.blogspot.com/2012/03/ikan-cencaru-belah-belakang-bersos.html

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Yatie...

    Mesti sedap ni ada bubuh cili padi tu yg buat Kak Lin terliur....

    ReplyDelete
  4. Cencaruni goreng garing dan masak taucu pun sedap..

    ReplyDelete
  5. guna talapia sedap, Kak Yatie.. cari yg besar2, nyum nyum

    ReplyDelete
  6. Sedapnya...Salam kak..saya ada cuba resepi donut akak memang sedap..

    ReplyDelete
  7. Salam Yatie..Sedapnya...teliur mama..

    ReplyDelete
  8. Salam Yatie...

    ikan kalau disambal mcm ni mmg bertambah akak mkn nasi tauu! hihi..
    ikan cencaru ni mmg boleh dibuat macam2 kan? sedap.. tp akak ingat lagi arwah ayah akak kurang suka ngan ikan cencaru ni tak taulah kenapa.. padahal dia tu kaki meratah ikan.. (org t'ganulah katakan..) tp bila kena ikan cencaru mesti terbantut selera dia.. hihi... jd mak akak terpaksalah masak lauk lain kalau nak masan ikan cencaru..

    re: t.kasih ye Yatie berkongsi idea resepi talam chacha yg sedap tu... rasanya mmg sedap.. cuma tak puas hati sebab guna tpong cap teratai tu lapisan bwh agak lembut sikit.. tp nasib baik masih boleh dipotong.. hiii... lenkali mmg kena cari tpg cap gajah juga utk buat kuih2 talam ni kan...

    ReplyDelete
  9. boleh cuba ni. bau pun sedap je. hehehe...

    ReplyDelete
  10. salam..k.yatie...zla br buat minggu lps.wahh, sedap kan?mmg feveret sgt masak sambal lada hijau ni..hehhe.opss, jgn lupa dating kt mlm ni k.yatie, vanilla coklat episod akhir:)

    ReplyDelete