Bahan-bahan-loyang 9 inci
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 2 cawan santan pekat
- 5 cawan santan cair
- 1 sudu kecil garam
- pewarna merah, hijau, putih, kuning,biru, purple,oren
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan. Yatie blend semuanya kecuali pewarna.
- Bahagikan adunan kepada 7 bahagian.
- Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar....nak lagi selamat alas loyang dngn plastik.
- Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
- Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan di ikuti warna putih serta warna yg lainnya.
- Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
- Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. Pastikan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik/ pisau potong kek.
asslm kak Yatie...tgk QH org pertama yeahhh...
ReplyDeleteMasyallah kak..terpegun QH tgk kuih lapis ni...berkaler2...rainbow...teruja la QH nk mcuba resepi...tq yer kak...selamat malam...
Kuih k Yatie ni semuanya menggoda kalbu..:)
ReplyDeleteaduhhhhhhhhhhh
ReplyDeletemmg mengancammmmmmmmmmmmm
ayu minta sikit ya...
bt sarapan kat hosp esok.. hehhehehe
Aslmkm Yatie. Dah lama dok pk nak buat kuih lapis yg boleh kopek2 ni tapi selalu jer tak sempat....sedap ni, tentu bebudak suka.
ReplyDeletelooo.. geram tengok kaler kaler ni.. nk sikit leh..
ReplyDeleteHi Kak Yatie.. wah wah Ani suka lagu ni.. kuih lapis yang menyelerakan.. selalu kecewa bila bli kuih di luar.. nak buat sendiri nanti insya allah trima kasih resepinya ;)
ReplyDeletesalam yatie...cantik kuih lapis nie...warna2 pelangi, aduhh!! tergoda dibuatnya. Bilalah zana nak mencubanya ya, dok pikir2 laa ni..kena masuk list dulu....nampaknya :))
ReplyDeleteAssalamualaikum akak..
ReplyDeletecantiknya kuih lapis tu akak... warna yg sgt menarik...
Ya Allah ..cantik nya kueh ni yatie..mama mmg suka kueh lapis ni tambah2 cantik2 macam ni...suka nya tengok..
ReplyDeleteWah cantiknya rasanya tentu sedap memang sesuai dgn gelaran ratu talam.
ReplyDeleteSalam kak yatie! kegemaran kita ni kak :D lama sgt tak melapis, masuk list jugak sbb dah lama tak buat :D
ReplyDeleteAslmkum Kak Yatie.
ReplyDeleteSue suka kuih ni..lagi2 kalau lapisannya boleh dicerai2kan..makan satu2..Heee..Dah mcm pelangi kan. Boleh la pggil juga kuih lapis pelangi ni..Heeee..
Set...masuk list, tambah Q yg dah berderet2 tu..heee
aduh... kalau cantik camni kak, sayang nak makan rasanya!
ReplyDeleteAs'salam Yatie
ReplyDeletecantiknya kaler kuih lapis ni dari jauh dah boleh nampak terang dan jelas. k.ct pun suka kuih lapis dan dah lama juga tak buatnya. Boleh juga buat bila frree2 ni Yatie :)
Waaaaaaaaaaaa....rajinnyaaaa...Yatie cayang, kalau dekat rumah...skrg jgk akak pi mengendeng...sambil2 sembang, melantaks kuih lawooo Yatie ni... ^__^. Yatie kalau bab menalam kuih...mmg pakar...terbaiiikkk!!
ReplyDeletewohooo..cm lego kak! cantik banget tu...nasib baik sayapun baru melapis minggu lepas, kalau tak harus sayapun selak tenet cari susunan warna-warna pelangi...hehehehe
ReplyDeletenampak sedap dan meriah.
ReplyDeleteKusssemangat!! Rajinnya cik adik sorang ni... gee kalau bab buat kuih mmg rajin tp yg malasnya masa nk mencuci pnggan mangkuk segala bagai tu... tambah pulak nk melapis smpai 7 kaler... sah tertidor kat kukusan...hehehe
ReplyDeleteassalamualaikum kak yatie.....
Deletefulamaaakkkkkk..... caya la kak....
so kalerpul.... ^_^
waaaaaaaaaaa.... sedapnya makan satu lapis satu lapis...
ReplyDeleteAkak mmg rajin sungguh. sy suka kuih cantik & sedap...
ReplyDeleteassalam yatie ... terima kasih idea mewarna warnia kan kuih ni, saya mesti cuba ari ni, anak lelaki umur 11 tahun memang suka kuih ni, selalu saya buat merah putih je, kali ni mau tak bergerak dia dari dapur tunggu mak buat kuih hingga masak. terima kasih skali lagi...
ReplyDeleteassalammualaikum....cantikkkkkkkkkkkkk....kak perlu tak cakar-cakarkan dengan garpu sebelum masukkan lapisan kedua...
ReplyDeleteAssalam .. alhamdulillah saya dah cuba, menjadi dan sedap ... cuma malu nak tunjuk sebab terlebih warna menjadikan kuih nampak garang sangat ... terima kasih ... resepinya sy simpan dalam buku masakan.
ReplyDeletesalam sis..saya budak baru belajar..nak tanya nak buat santan cair tu macamana ye?
ReplyDelete