Ok, kali ni nak kongsi resepi asam pedas ikan sembilang yg sangat sedap. Sebelum ni saya mmng tak pandai nak makan ikan ni sbb kulitnya yg hitam dan licin mcm ikan keli tu. Masa anak dara dulu, puas mak pujuk suruh makan, mmng saya tak makan punya..sian mak dah masakkan saya tak makan..sbbnya geli kulitnya yg hitam tu..klakor jek. Bila dah berumur ni, selera pulak makan ikan mcm ni. Masa ni baru tau nikmat dan sedapnya ikan2 mcm ni. Anak2 pun saya suruh makan dan jngn terlalu memilih...apa yg mama masak mestilah makan. Alhamdulillah anak2 tak kisah, yg penting dari air tangan ibunya sendiri..pasti berselera. Lagi2 Hamka, lauk beli mmng takmo...kalau beli siap suruh mamaNya goreng telur pun jadilah, janji mama masak sendiri. Adoyaii Hamka...Hamka....Kalau bercuti 3-4 hari tu, siaplah dia membebel....asyik beli je..balik nnti mama masak tawww...masak utk 3-4 hari yg bercuti tu....tak terjawab kita di buatnya...
Hari ni saya masak asam pedas, kiranya lauk kegemaran saya...tapi bila tak sihat ni, takdelah makan bertambah2 mcm biasa. Makan ala kadar je buat alas perut. Resepi ni mcm resepi sblm ni..ringkas dan sememangnya sedap. Jom semak resepinya.
Bahan-Bahan
- 2 ekor ikan sembilang sederhana besar
- 2 biji tomato-belah 4
- 1 cekak daun kesom
- 2 btng serai- di ketuk
- 3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
- Garam dan sedikit gula
- minyak utk menumis
- 1 cawan cili kisar (20 tangkai lada kering)
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan, dibakar
- 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk halus/guna yg serbuk pun boleh)
- Air secukupnya -dlm 4 cwn
- Ikan sembilang di siang, potong ikut suka, rendam sebentar dngn air asam jawa, cuci bersih dan toskan. Sementara itu belah 4 tomato dan ketepikan dulu.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
- Bila mendidih, masukkan ikan sembilang dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
- Tambah tomato dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
- Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
wowwww dah malam nie dek yatie manis...
ReplyDeletekak ilah baru nak out..nmpak ikan sembilang la pula hehehe...mmg sedap..kak suka jer keli ker sembilang ker semua makan..
salam kak yatie...jgn lupa mkn ubat. la ni mmg musim demam + batuk
ReplyDeleteAsamm pedasssss... i likee!!!
ReplyDeletemenggodanya tengok asam pedas ni! kegemaran nadiah ni ;)
ReplyDeletesedapnye! my favourite
ReplyDeleteIkan semilang... Peberet angah sy. Lama dia x request nk mkn
ReplyDeleteSama la k.yati, e-na pun minggu ni demam batuk n flu....perit tekak, lemas hidung rasanya...bila flu selera mkn pun kurang...asam pedas fav e-na...sedapnya! take care sis....get well soon.
ReplyDeletekak yatie....
ReplyDeletesedappp tu asam pedas...
mas suka sangat..
hari ni memang plan nak buat asam pedas keli....
tak sabar lak rasanya nak masak bila tengok asam pedas akak tu...
srupppppp..nikmatnya klu boleh hirup kuah asam pedas tu...
asyikkkkkkk
he3...hamka pun macam ain ngan daniel..
sedapnya kak yatiee...nak tambah nasik ni kak..
ReplyDeleteWah..pebret, memang tak leh miss kalau ada ikan ni..
ReplyDeletekak yatie..ikan sembilang ni sama dgn ikan keli ke? hehehe...confuse jap..ngeee...saya kalau masak asam pedas sendiri tak lalu nak makan..kena makan hat yg org masakkan baru rasa sedap..hehhehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie..
ReplyDeleteMinggu lepas Kak Lin baru jer masak ikan sembilang...sedapnya woooo...sapa x makan ikan sembilang ni rugi...hehehe
Asam pedassssssssss...adusss bertakung sudah air lioq den :)
ReplyDelete