Sunday, February 12, 2012

Ikan Pari Bakar

Assalamualaikum dan Selamat berhujung minggu. Tak pergi jln2 ke? Saya dok rumah je arini, masak2 dan kemas2 je spt biasa. Bila cuti nilah boleh malas2 sikit, kalau hari sklh tu kena buat kerja cepat2 je...hari ni kira hari sempoiiiiii......
Oklah dlm sempoi2 tu saya sempat membakar ikan, lagipun resepi ni mudah dan ringkas je...cicah dngn Kuah Asam, mmng best betul. Terima kasih K.Nor berkongsi resepi ikan bakar mudah ni, izinkan Yatie kongsikan resepinya kat sini ya. Jom semak resepinya.



Bahan-Bahan
  • 1 keping ikan pari ~ terpulang la kalau nak guna ikan lain
  • 3 sudu besar air asam jawa yg pekat
  • 1 sudu besar cili mesin
  • 1 sudu besar kicap manis
  • sedikit belacan ~ bakar dulu kalau nak lebih sedap
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 3 tangkai daun kesum
  • garam, sedikit gula
  • daun pisang ~ optional
Cara- Caranya
  1. Bersihkan ikan pari dan toskan.
  2. Gaul semua bahan2 kecuali daun pisang
  3. Lumurkan pada ikan pari dan perap sekurangnya 1/2 jam. (letakkan sekali daun kesum pd ikan)
  4. Bakar ikan dlm aluminium foil yg dialaskan dgn daun pisang hingga masak. Ni kaedah kalau bakar atas dapur gas.
  5. Kalau bakar dgn menggunakan dapur arang kayu lagi best.
  6. Nak bakar/gril dlm oven pun boleh, terpulang la ya..
  7. Hidangkan bersama dgn air asam.

9 comments:

  1. Bestnya Yatie .. Nnti Ella nak cuba lah.

    ReplyDelete
  2. salam mbakyu, pie kabare?
    aku datang nak cicip ikan pari bakar ni... yummy :)

    ReplyDelete
  3. sedapnya ikan bakar...
    mas suka...

    ReplyDelete
  4. Sedapnya pari bakar ni. Ikan pari jenis pa ni ye? Kalau pari lalat atau lang mmg sedap rasanya.

    ReplyDelete
  5. sedapnya ikan bakar..saya tengah byk daun kesum kat rumah ni...boleh cuba resepi kaknor ni nanti..:)

    ReplyDelete
  6. menitik air liur tgk hehe, sedapnya

    ReplyDelete
  7. berapa minit nk masak ikan pari ni dalam oven ye ???

    ReplyDelete