Bahan-Bahan
- 1 ekor ikan aya@tongkol- Yatie guna 3 ekor ikan tongkol sederhana besar
- 3 kpg asam keping
- sedikit garam
- air secukupnya
- Bersihkan ikan aya dan potong.
- Masukkan dalam periuk dan masukkan asam keping, garam dan air.
- Air hendaklah melebihi paras ikan.
- Masak dgn api sederhana sehingga air tinggal lebih kurang 1/4.
- Lagi lama ikan dimasak lagi sedap, isi ikan pun lebih pejal.
- 4 sudu besar cili kisar
- 7 biji bawang merah *
- 3 ulas bawang putih *
- 1 inci halia *
- 1 inci lengkuas *
- 1 inci kunyit hidup * ( * diblend )
- 3 sudu besar rempah gulai nasi dagang ~ boleh guna rempah cap bunga ros kalau tak ada rempah khas utk gulai nasi dagang
- 1 sudu besar rempah kari ikan adabi- Yatie tambah
- 2/3 cawan santan fresh/pekat
- 4 cawan air
- air asam jawa
- sedikit belacan ~ optional
- 2 sudu besar gula nisan/gula melaka
- garam
- 10 biji cili padi- takyah belah
- minyak utk menumis
- 1 btg kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan penumis.
- Biarkan hingga wangi dan masukkan cili mesin.
- Goreng hingga cili menjadi garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
- Masak hingga sedikit kering dan masukkan rempah gulai.
- Masukkan 1/2 cawan air dan masak lagi hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan lebihan air dan masak hingga mendidih.
- Masukkan santan dan renihkan hingga kuah mendidih sambil sesekali mengacau.
- Masukkan air rebusan ikan, jus asam jawa, belacan, nisan/gula melaka, garam dan gula.
- Masak hingga kuah sedikit pekat dan masukkan ikan yg dah dimasak tadi.
- Renih lagi kuah hingga kepekatan yg disukai.
- Sekiranya kuah terlalu pekat dan tak pecah minyak bolehlah ditambah air panas dan masak semula hingga keluar minyak.
- Masukkan cili padi dan masak lagi sekejap dan baru lah dipadamkan api.
** kalau ada belimbing buluh, boleh lah diletak dlm gulai ni. nanti rasa gulai lagi sedap :)
byk jgak bhn2nya ye yatie.
ReplyDelete.....nampak enak...
ReplyDeletetapi mamaijat sekeluarga lebih suka makan nasi dagang dgn kari ayam...
.....anak beranak x berapa nak gemar ikan aya tu....
wahhh bestnyer... simpan utk k.nor tau :)
ReplyDeleteAssalamualaikum akak yatie cayang... menyelerakan sungguh tgk gulai ikan tu akak... sedaaapnya...
ReplyDeletesedapnya kak..tapi tak ada rempah tu mcm mana nk buat?guna rempah ikan biasa boleh ke?.:)
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeletehehehe makan reti, buat tak reti. Apa nak jadi le kat saya ni kan kak.
Salam kak Yatie, sukanya gulai tongkol nie,belum pernah saya buat sendiri, asyik order je..aromanya memikat jiwa~~
ReplyDelete