Wednesday, December 28, 2011

Asam Pedas Ayam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Menu asam pedas ni mmng wajib setiap minggu buat keluarga saya. Kalau takde lauk asam pedas rasanya tak lengkap hari2 ku. Inilah lauk kegemaranku...tak kisahlah tukar pada ayam, ikan, daging ataupun sayur batang keladi....mmng sedap betul di masak asam pedas. Banyak versi asam pedas ni, dah bermacam2 juga saya cuba....saje je nak rasa kelainannya. Kali ni masak asam pedas yg ringkas je, tapi membuatkan kami sekeluarga makan bertambah2. Jomlah semak resepi yg mudah ni. Resepi ni utk rujukan anak2 saya di masa akan datang...kalau tak dpt tepon mamaNya nak tanya resepi, bolehlah tengok kat blog mamaNya je resepi yg di kehendaki...mudahkan, resepi di hujung jari je..cuma membezakannya nak dngn tak nak je....


Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam- di potong, cuci dan toskan
  • 1 cekak daun kesom
  • 2 btng serai- di ketuk
  • 1 cawan jus asam jawa (4 sb asam jawa, bancuh dngn air)
  • 4 cwn air atau secukupnya
  • Garam dan sedikit gula
  • minyak utk menumis
Bahan Kisar
  • 11/2 cawan cili kisar
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan, dibakar
  • 1/2 sudu kecil lada hitam biji
Cara-Cara
  1. Ayam di potong ikut suka, cuci bersih dan toskan. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
  3. Bila mendidih, masukkan ayam dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
  4. Masukkan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
  5. Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  6. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

10 comments:

  1. salam akak sayang...lama adik tak jenguk akak.adik ada cuba resipe talam ubi akak.2 kali adik buat.sedap sgt....

    akak, asam pedas akak ni resepi sama cam adik punya.mmg adik letak lada hitam.cuma tak letak gula je.tp tak pernah cuba pki ayam.sedapnyer tgk...nak cuba jugalah nnt.td cik mat pun siar gmbr asam pedas ayam.aduhh makin terliur adik

    ReplyDelete
  2. .....sedapnya....
    tapi anak2 lebih suka ayam tu disambalkan ajer...
    mmg mereka ni HANTU SAMBAL..hi hi hi..

    ReplyDelete
  3. sy pertama kali masak asam pedas ayam masa kat london. sblum tu rasa pelik dan ketawa bila tahu. bila dah cuba masak sdiri. boleh tahan jugak sedap.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaykumwbh Kak Yatie......mak aiiii peberet ayu ni....dinda tumpang lalu bawa mangkuk ye....:)

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kaka yatie..
    alahai lama tak makan asam pedas. sangat lama. mcm nak hirup2 je kuah tu. sedapnya.. nak buat jugak lah. tapi nak ken cari daun2 asam pedas tu dulu. baru kick kan

    ReplyDelete
  6. salam...sy x letak daun kesom tp daun limau purut mmg best, nnti try la..kalo da dipanaskan n jd pekat lg best...perghhhh terliur

    ReplyDelete
  7. salam k yatie..sedapnye asam pedas..saye mmg uke ngan asam pedas..nmpak terangkat ni! cicah lempeng sodaaaap..hehehe

    psst, !~ sy pun kureng bekpes omputih ni..mo cari jmput2 n lempeng cicah sambal tumis smlm jugak yg best..ahaha...tu saje buat utk anak2..alhamdulillah suke je diowang berdua tu..:) akak klo x mo mkn ngan jam, mkn cicah asam pedas pun masyukkk rasenya..yumyum!~

    ReplyDelete
  8. Mmg sedap....anak2 mama suka sgt..

    ReplyDelete
  9. owh! my feveret nih...first time makan kat umah kawan then terus mintak resepi...lazat bangat dong!

    ReplyDelete
  10. salam kak yatie
    pertama kali hanim dengar asam pedas ayam. selalu buat sama pedas ikan jer.... menarik ni ...

    ReplyDelete