Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam- di potong, cuci dan toskan
- 1 cekak daun kesom
- 2 btng serai- di ketuk
- 1 cawan jus asam jawa (4 sb asam jawa, bancuh dngn air)
- 4 cwn air atau secukupnya
- Garam dan sedikit gula
- minyak utk menumis
- 11/2 cawan cili kisar
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan, dibakar
- 1/2 sudu kecil lada hitam biji
- Ayam di potong ikut suka, cuci bersih dan toskan. Ketepikan sebentar.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
- Bila mendidih, masukkan ayam dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
- Masukkan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
- Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
salam akak sayang...lama adik tak jenguk akak.adik ada cuba resipe talam ubi akak.2 kali adik buat.sedap sgt....
ReplyDeleteakak, asam pedas akak ni resepi sama cam adik punya.mmg adik letak lada hitam.cuma tak letak gula je.tp tak pernah cuba pki ayam.sedapnyer tgk...nak cuba jugalah nnt.td cik mat pun siar gmbr asam pedas ayam.aduhh makin terliur adik
.....sedapnya....
ReplyDeletetapi anak2 lebih suka ayam tu disambalkan ajer...
mmg mereka ni HANTU SAMBAL..hi hi hi..
sy pertama kali masak asam pedas ayam masa kat london. sblum tu rasa pelik dan ketawa bila tahu. bila dah cuba masak sdiri. boleh tahan jugak sedap.
ReplyDeleteAssalamualaykumwbh Kak Yatie......mak aiiii peberet ayu ni....dinda tumpang lalu bawa mangkuk ye....:)
ReplyDeleteassalamualaikum kaka yatie..
ReplyDeletealahai lama tak makan asam pedas. sangat lama. mcm nak hirup2 je kuah tu. sedapnya.. nak buat jugak lah. tapi nak ken cari daun2 asam pedas tu dulu. baru kick kan
salam...sy x letak daun kesom tp daun limau purut mmg best, nnti try la..kalo da dipanaskan n jd pekat lg best...perghhhh terliur
ReplyDeletesalam k yatie..sedapnye asam pedas..saye mmg uke ngan asam pedas..nmpak terangkat ni! cicah lempeng sodaaaap..hehehe
ReplyDeletepsst, !~ sy pun kureng bekpes omputih ni..mo cari jmput2 n lempeng cicah sambal tumis smlm jugak yg best..ahaha...tu saje buat utk anak2..alhamdulillah suke je diowang berdua tu..:) akak klo x mo mkn ngan jam, mkn cicah asam pedas pun masyukkk rasenya..yumyum!~
Mmg sedap....anak2 mama suka sgt..
ReplyDeleteowh! my feveret nih...first time makan kat umah kawan then terus mintak resepi...lazat bangat dong!
ReplyDeletesalam kak yatie
ReplyDeletepertama kali hanim dengar asam pedas ayam. selalu buat sama pedas ikan jer.... menarik ni ...