Saturday, October 29, 2011

Serimuka Delima

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang tadi saya merajinkan diri utk buat kuih talam lagi. Kali ni saya buat kuih Serimka Delima. Kuih ni mmng sedap sangat, terasa lembut, lemak manis dan harum je bau tpng kastard tu. Resepi ni adalah dari Chef Asma, resepi Chef Asma ni mmng semuanya menjadi dan sedap2 belaka. Masa saya beli steamer trio aritu, saya ada tanya pada Chef Asma, bolehlah tak saya kongsikan resepi2 talam yg di beri pada saya tu. Chef Asma kata boleh sangat sbb kita sama2 dapat manfaat darinya. Syukur Alhamdulillah moga bertambah2 murah rezeki Chef Asma ni. Pada pengemar kuih2 talam tu, bolehlah mencuba resepi yg best ni. Jom kita semak bahan2 yg di perlukan. Resepi kali ni saya C&P dari AlongRoz. Tq Along...sedapkan kuih ni.






LAPISAN BAWAH:(loyang 10x10x2")
  • 500 gm Beras Pulut
  • 300 ml Santan Pekat
  • 300 ml Air
  • 2 sudu kecil Garam
  • 20 gm Sagu kecil- rendam dgn air & pewarna merah/pink dan toskan
CARA2:
  1. Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
  2. Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
  3. Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
  4. Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
  5. Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.
LAPISAN ATAS:
  • 250 gm gula kastor/halus
  • 100 gm tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 400 ml Air
  • 4 biji telur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Beberapa titik Esen Vanilla
  • Pewarna Kuning
CARA2:
  1. Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas) dan tapiskan.
  2. Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
  3. Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
  4. Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.

33 comments:

  1. Assalam Kak Yatie,mcm lama jer tak singgah dapur akak ni..sorryla kak lately ni lama tak bw bz jer..btw, sedapnya tgk kuih talam akak ni...nieza suka kalau ada kastard tu...nak cuba jugalah nanti:)

    ReplyDelete
  2. aslmkm Kak Yatie..dtg dapo akak jam 3 .30 pg nih..duh..cantiknya kuih..tumpang bf pg jap lagi ni..hhee

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak..
    huh huh mengah baru sampai umah akak ni. hehee./ni guna steamer baru tu ye. haipp banyak buat nyer tu. bagi saya sikit kak. 5 slice ye. ehhehee... lawa kemas je kuih akak ni. saya ingat kena ada biji delima. rupanya warne tu je ye kak. ok masuk list. kalau rajin leh la try buat. tq kak yatie shanteekkk

    ReplyDelete
  4. Teruja saya melihat kuih talam ni. Tahniah kepada yatie yang memang rajin membuat kuih2 talam. nanti saya nak cuba jugak buat sebab biasanya kalau saya buat selalu tak berapa cantik. saya tgk semua kuih2 talam yang yatie buat, semuanya cantik2 belaka.

    ReplyDelete
  5. talam yatie mmg hebat.. cantik jer jadinya.. tgok pun dah trasa lemak2 manisnya..

    ReplyDelete
  6. Wah, Along tau Yatie mesti cuba respi ni sbb Yatie kan minat kuih talam. Along suka topping dia yg sangat lembut & halus rasa nya.

    ReplyDelete
  7. salam Yatie...serimuka yg toppinh nya lembut & lembut & lemak2 manis...cantik..

    ReplyDelete
  8. tak sabar nak beli pengukus dapat gaji ni..nak belajar buat kuih talam..sedapnya kuih talam akak ni..

    ReplyDelete
  9. waduh yatie..daapnyer..terliur akak nengoknyer! bak sepotong!

    ReplyDelete
  10. Vavavva....ini menggoda jiwa neh...tq for sharing...tambah lagi koleksi talam yg lazat....

    ReplyDelete
  11. sungguh menggoda sekali terutama bahagian bawah yang ada biji "delima" tu.Insyallah ada masa nak try test jugak la:)

    ReplyDelete
  12. Assalam yatie..kemahiran yatie ni.setiapmkali buat kuih talam mesti memikat..tengok gambar aje pun dah tau sedap..dan catik pulak tu..

    ReplyDelete
  13. As salam - sy suka juga kuih talam ni...teruja nak buat serimuka ni ( biasanya tak habis di rumah - sy bawak utk staf ofis di sekolah !)- tk , nak C & P resepi dulu...

    ReplyDelete
  14. salam yatie..wah!nampak sedap & cantik serimuka delima tue.Rajen yatie mengukus...meh sepotong blh?

    ReplyDelete
  15. @Nieza
    wkmsalam Nieza, tq sudi luangkan masa kat sini...cubalah Nieza, mmng sedap sangat kuih talam ni..harum je bau kastard tu..

    ReplyDelete
  16. @Anna Qawina
    wkmsalam, boleh je..sesuai sangatlah tu...lagi pun kuih ni dpt seloyang besorrrr...kalau teringin tu, buatlah separuh adunan ya..

    ReplyDelete
  17. @izahdaut
    wkmsalam Izah, mmng guna sagu dan warnakan merah je Izah..tu yg di panggil serimuka delima..kalau teringin tu..bolehlah cuba..wat separuh adunan tawwww sbb kuih ni dpt banyak...awak keluarga kecik je....

    ReplyDelete
  18. @suzana
    terima kasih sudi singgah sini...cubalah buat, mesti menjadi punya...ikut je arahan yg di sarankan....mesti jadi...

    ReplyDelete
  19. @dZana
    tq KZana, mmng sedap, lembut dan terasa lemak manisnya..cubalah.

    ReplyDelete
  20. @HomeKreation
    tq Along coz berjaya goda Yatie dngn kuih serimuka delima ni...mmng sedapkan kuih ni..lembut je..

    ReplyDelete
  21. @noorsafone
    wkmsalam, akak cubalah pulak buat serimuka delima ni...mmng sedap sangat..

    ReplyDelete
  22. @Totie@Tomy
    uwaaa kira semangat tu....belilah pengukus tu, bnyk kegunaannya...selamat mencuba..

    ReplyDelete
  23. @inahar ali
    kalau Pn Dr Ina punya pasal...Yatie bagi seloyang jelah..suka tak...ekekekeke..

    ReplyDelete
  24. @Chah
    Yatie mmng peminat setia kuih talam, tu yg suka buat dan suka makan tuuuu..kalau teringin tu, bolehlah cuba...

    ReplyDelete
  25. @Acik Erna
    wkmsalam, tq kak...cubalah kak, mmng sedap kuih ni..

    ReplyDelete
  26. @cikmanggis
    mmng menarik kuih ni, siap ada delima lagi..cubalah, mmng sedap..

    ReplyDelete
  27. @sonata anak kancil
    wkmsalam, bila free tu bolehlah buat kuih ni...mmng sedap..

    ReplyDelete
  28. @♥♥azatiesayang ♥♥
    wkmsalam, nah yatie bagi 5 potong utk Atie...suka tak...ekekekeke..

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. yatie, su dah buat serimuka ni, menjadi...memang sedap rasanya, tq kongsi resepi

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum..kak yatie nak tanya tepung kastad tu jenama apa yg akak gunakanya ye?

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Kak Yatie. Saya peminat blog Kak Yatie. Saya Ada Cuba buat talam nie tapi tak menjadi .... Bahagain atas terlalu lembik ..... Kak Yatie Ada tips?

    ReplyDelete
  33. Saya pun dah cuba. Bhgn atas dia tak cantik. Sebab pakai santan packet kot...tapi sedap!!

    ReplyDelete