Friday, September 30, 2011

Kari Daging Kerisik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Malam ni baru sempat nak n3 menu tengahari tadi. Hari ni Yatie masak kari daging kerisik. Semalam ternampak kat rumah Mas kari daging ni, hai tak sabar nak masak sbb dah lama tak makan kari. Bila raya aritu Yatie banyak makan rendang daging walaupun ada juga menu kari daging. Bila dah nampak kari daging kat rumah Mas, Yatie pun masaklah utk lauk tengahari tadi. Sedap betullah kari kerisik ni, kena pulak daging yg lembut, mmng best. Kalau daging tak empuk dan tak cukup lembut....mmng menganggu perjalanan pemakanan kita. Baik2 berselera jadi terbantut nak makan lagi. Resepi asal adalah dari Kak Fida dan Yatie C&P dari Mas. Terima kasih pada penyumbang resepi, izinkan Yatie kongsikan resepinya kat sini pula buat rujukan di masa akan datang. Sebelum ni masak kari kerisik, tapi tak ikut sukatan pun...main agak2 je.



Bahan :

  • 1 kg daging -dipotong nipis dan rebus empuk. Kalau guna daging btng pinang takyah rebus
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 4 - 5 sudu besar rempah kari daging - dicampur sedikit air dan jadikan pes
  • 3 biji kentang - dibelah 4
  • 3 biji tomato - dibelah 4
  • 2 batang lada hijau - dibelah 2
  • 1/2 cawan kerisik
  • 1 keping asam gelugur
  • garam dan sedikit gula
  • 4 cwn air atau secukupnya
  • 1/2 cwn minyak masak utk menumis
Bahan Kisar
  • 1 biji bawang besar - dikisar
  • 4 ulas bawang putih - dikisar
  • 1/2 inci halia - dikisar
Bahan Tumis
  • 1 helai daun pandan
  • 1 btng serai- dititik
  • 2 lembar daun kari
  • 1 btng kayu manis, 1 kntm bunga lawang dan 2 biji buah pelaga (rempah tumis)
  • 1/2 biji bawang besar - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
Cara memasak :
  1. Campurkan bahan2 kisar bersama cili kisar.
  2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar dan bawang putih yang dihiris juga daun kari dan daun pandan hingga layu dan masukkan campuran bahan kisar,rempah tumis, serai dan terus tumis hingga hampir kering lalu masukkan pes rempah kari dan tumis hingga wangi dan terbit minyak.
  3. Masukkan daging rebus bersama air rebusannya sekali dan juga kentang.Bubuh garam, asam gelugur, kerisik, kacau rata dan masak hingga mendidih. Boleh tambah air jika perlu dan masak lagi biar mendidih dan kentang empuk.
  4. Kecilkan api dan masukkan cili hijau dan tomato. Renihkan lagi 10-15 min. Siap untuk dihidangkan.

10 comments:

  1. salam kal.. ramai dah buat resepi ni tentunya sedap ni..

    tahniah buat adik akak atas kejayaannya.. seronok parent akakkan...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum akak...
    wah mmg nampak sedap kari daging kerisik tu akak... x perna lg buat sebenarnya... senang2 nnt nak juga cuba.. menyelerakan sungguh..

    ReplyDelete
  3. kak yatie...
    mas pun nak buat lagi kari daging kerisik tu..
    sedappp sangat kan kak..
    wahhhhh..menyelerakan betoi kari akak tu..
    pekat likat...sedapnyaa...

    ReplyDelete
  4. Salam akak,

    saya follow blog masak masak akak ni, senang nak belajar masak ..macam macam ada di sini. ;)

    Terima kasih akak.

    ReplyDelete
  5. Akak yatie cayang.. nie diana singgah lagi.. diana ada bagi akak award.. kalu senang2 nnt singgah ler yer akak.. :)

    ReplyDelete
  6. @Juwita Jamaludin
    wkmsalam, terima kasih atas ucap tahniah utk adik akak...mmng sedap sesekali layan kari daging ni..letak kerisik lagilah sedap..cubalah...

    ReplyDelete
  7. @Diana @ Melley Mey
    wkmsalam, mmng sedap kari daging ni...cubalah baru tau rasanya mcmana...

    ReplyDelete
  8. @Mas
    mmng sedapkan kari daging kerisik ni, sblm ni akak pernah buat tapi letak santan..kali ni cuba resepi Mas plk...mmng sedap, akak suka masak pekat sikit kalau kari..

    ReplyDelete
  9. @Lily
    wkmsalam, tq sudi singgah dan follow blog akak..lenkali singgah lagi ya..

    ReplyDelete
  10. to Diana,
    tq bagi akak award tu, bila free nnti akak ambil dan gantung kat sini ya..tq..

    ReplyDelete