Thursday, September 15, 2011

Carrot Cake

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Inilah Carrot Cake yg saya buat utk jamuan hari raya tempohari. Kek ni juga menjadi kegemaran mak dan mak mertua saya. Kalau dtng rumah je dah tau, mesti suruh saya buatkan kek lobak merah ni. Sebenarnya resepi asal adalah Carrot Apple Cake tapi saya guna sepenuhnya carrot sbb takde stok apple kat rumah. Banyak resepi kek lobak merah yg saya cuba, inilah resepi kek lobak yg paling sedap saya rasa..ianya tak berminyak sangat dan sungguh moist.Pada penggemar kek lobak tu, bolehlah mencuba resepi yg mudah ni. Kali ni saya guna loyang 10x10x2.....sedang elok je kejadian kek ni seakan2 brownies. Lagipun utk buat jamuan, cuma sapu topping cream cheese kat atas kek saja. Bila nak potong pun mudah je..cubalah.



Bahan- Bahan
  • 2 1/2 cwn tepung naik sendiri
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bicarbonate
  • 1 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
  • Secubit garam halus
  • 3 /4 cwn gula perang halus- Yatie guna 1 cwn
  • 3/4 cwn (atau kurang) gula castor- Yatie guna 1/2 cwn je
  • 4 biji telur
  • 1 cwn minyak jagung/masak
  • 100gm mentega, dicairkan
  • 2 cawan lobak merah, diparut
  • 30gm hazelnut (Boleh ganti dengan kekacang lain... )- yg ni Yatie tak letak
CREAM CHEESE TOPPING:
  • 250gm cream cheese- Yatie tambah 125 gm lagi
  • 4 sudu besar butter
  • 1/3 cwn gula icing, diayak
  • 1 sudu kecil jus lemon
*Cara2nya=> Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. Sapu atas kek yg telah sejuk tadi. Hias ikut kreativiti masing2.

Cara Membuat Kek
  1. Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus. Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
  2. Masukkan kesemua bahan lain.
  3. Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
  4. Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan.
  5. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min ke 1 jam ikut oven masing-masing.
  6. Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.
  7. Bila dah siap sapu cream cheese frosting atas permukaan kek, saya letakkan kek tadi ke dlm petisejuk selama 1 jam. Biar beku sedikit permukaan cream cheese tadi dan mudah utk memotongnya. Selamat Mencuba....

15 comments:

  1. salam rajinya buat kek kita lama betul x membangking...cantik potongannya...

    ReplyDelete
  2. salam yatie - lina mmg suka carrot cake ni...nak cuba suatu hari nnt.

    ReplyDelete
  3. mmm nampak sedap la klu akak kata sedap, saya CNP ek nak try setengah adunan nanti. wat ckit jer sbb saya sorg jer yg nak mkn... :)

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Yatie, bestnya tgk menu rumah terbuka Kak Yatie. Kalau Kaz gi, tak pandang menu lain dah, nak makan semua kek yg Kak Yatie buat aje.

    ReplyDelete
  5. toping guna cheese...sedap bangat tu....

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum akak yatie cayang...
    dah lama diana x buat carrot cake... tgk kek yg akak buat nie teringin plak nak makan... bole cuba resipi akak nie nnt... sedapnya

    ReplyDelete
  7. Salam Yatie, dah lama tak berkunjung rumah,sedap kek carrot tu n toppingnya sekali, kemas.

    ReplyDelete
  8. sedappnyerr......
    hujung bulan nie deqlis nk beli oven..insyaAllah pas nie merajinkan diri masak kek kat rumah sendiri...asyik masak ke rumah mak ngan MIL jer...nak jugak masak macam kak Yatie nie....:)

    nanti mintak izin copy resepi yer...tq

    ReplyDelete
  9. Salam, bagaimana nk buat topping yg kemas mcm yg kak yatie buat ni?

    ReplyDelete
  10. yatie.. saya dh buat kek ni tp nape saya punya topping cream cheese tu lembik je...nie 1'st time saya mendeko...dh jadi jebon jer saya tgk huhuhu...nape yek yatie...terlebih pukul ke?

    ReplyDelete
  11. yatie...t/kasih, sedap sgt2 kek tu ble makan dgn cream cheese lg laaa bertambah2 sedap....TQ

    ReplyDelete
  12. Salam perkenalan, Yatie, akak dah cuba resipi ni, memang sedap sgt, sampai terkejut sebab caranya mudah sangat. Terima kasih byk2, puas makan n bajet pun jimat sebab kek ni kalau nak beli mahal bangat:-)

    ReplyDelete