Thursday, July 14, 2011

Sambal Tumbuk Ikan Bilis

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Syukur alhamdulillah dah selamat berbuka tadi. Walau menu bubur nasi je tapi tetap menyelerakan. Anak2 cukup suka kali ni sbb dah lama tak makan bubur yg macam ni. Lagi2 Hamka, suka betul dia makan bubur mcm tu je...pastu dia cari kentang banyak2, tu pun dah cukup dah. Nasib baik saya letak kentang kat bubur tadi.. Ok, di sini saya kongsikan bersama resepi sambal tumbuk ikan bilis yg saya buat tadi. Ini juga adalah permintaan kawan2 yg mahukan resepi sambal ketuk ni tadi. Sebenarnya resepi ni lebih kurang sama je. Kali ni saya ikut style mak saya...mmng sedap sambal ni, kalau makan dngn ubi rebus pun sedap sangat. Jom kita semak bahan2nya.


Bahan-Bahan
  • 2 tangkai cili merah
  • 10 biji cili padi merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cawan ikan bilis- di bersihkan kotoran, cuci dan toskan
  • sedikit belacan
  • garam dan sedikit gula
Cara menyediakannya.
  1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
  2. Goreng pula bawang putih sebentar, angkat dan toskan. Gorengkan pula belacan.
  3. Tumbukkan cili merah, cili padi, bwng putih, belacan dan separuh ikan bilis tadi sehingga hancur. Masukkan garam dan sedikit gula.
  4. Masukkan pula ikan bilis yg selebihnya dan tumbuk kasar2 je.
  5. Setelah siap, gaul rata dan letakkan dlm mangkuk. Siap dan bolehlah di hidangkan bersama bubur nasi tadi.

14 comments:

  1. Salam kak!!! Aduhhhhhh lapoo perut tgh sambal ikan bilis ni! Mcm sambal betul ya kak? Ni yg mkn ngan bubur kat bwh td tu kan? Sedapppppppppppp terasa nk mengetuk jerr... :D

    ReplyDelete
  2. Assalam yatie,
    sedapnya sambal tumbuk ikan bilis tuuu..lagi pedas lagi lah sedap kan yatie..kecur lah kita tengok..memang sedap ni makan dengan bubur..

    ReplyDelete
  3. wlaupun resepi nie simple tp klu mkn ngan nasi panas² mmg btmbh² la

    ReplyDelete
  4. kak yatie slalu msk sedap2 ;) kecur liur sy

    ReplyDelete
  5. sedap ni yatie,buat bekal pegi mekah sesuai sgt2 ni kan?..atau boleh bawa ke negeri2 yang susah nak cari makanan halal..nak perisa makan dgn megi ke..mmm masuk list lah

    ReplyDelete
  6. Salam Yatie

    ishhhh menda ni makan ngan bubur memangla power gedemak...

    ReplyDelete
  7. Yatie...makan dgn pulut pun sedap ni...

    ReplyDelete
  8. emmm sedapnya
    makan dengan nasi panas mesti best kan .....

    ReplyDelete
  9. kak yatie, mmg kena sangat la sambal ni dengan bubur. uish.. sambal mmg pembuka selera. :D

    ReplyDelete
  10. salam yatie..
    tengok sambal ni kan.. terus kecur air liur.. hehe.. mmg best layan sambal ni.. ada ikan goreng ngan ulam pun dah cukup berselera makan ...

    ReplyDelete
  11. akak... sedapnya nie... diana suka makan sambal mcm nie.. mmg tak ingat kalau dah makan.. asyik nak menyuap jer.. hehehe

    ReplyDelete
  12. kak yatie, sebenarnya inilah favourite saya sejak kecik dulu, tumis ikan bilis - kering sikit, belacan perghhh mmg best Kak...

    ReplyDelete
  13. Saya penah try wat sambal nie,tp xletak belacan.. Lagi sedap letak belacan ye?
    Ni makan dgn nasi panas memang umphh!

    ReplyDelete