Bahan2 Lapisan Bawah:-
- 500g beras pulut
- 300ml santan pekat
- 300ml air
- 2 tsp garam halus
- Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
- Basuh bersih & toskan
- Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
- Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2".
Bahan A
- 250 gm gula castor
- 100 mg tepung kastard
- 400 ml santan pekat
- 400 ml air
- 20 gm daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
- 4 biji telur
- 1/2 tsp garam halus
- 1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan, saya pun sama)
- pewarna hijau- secukupnya
- Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
- Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.
- Kukus pulut di dlm loyang selama 30 minit. Angkat dan gaul sebati....sejukkan sebentar.
- Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan lompang.
- Masukkan sedikit pulut dan tekan2kan.
- Bila dah siap, tuangkan adunan utk lapisan atas dan kukus selama 20 minit menggunakan api sederhana.
- Setelah siap, matikan api, angkat dan sejukkan.
- Bila dah sejuk, bolehlah keluarkan dari acuan.
Assalamulaikum yatie
ReplyDeletealahaiii..kak ct ni memang suka bila tengok yatie buat kuih macam ni. sedapnyaaa, baru pagi ni dok belek2 buku masakkan kak liza. Bak ler tukar dengan donat custard kak ct .. hihihi
wahhhh...sedappnya serimuka pandan ni.....
ReplyDeletecomei2 jerk semuanya....
Comelnya yatie wat dalam bekas lompang...
ReplyDeletekita salin resepi yer...
wahh..sarapan serimuka kite pagi ni..cun laa serimuka pandan nih kak..rasa pun mesti sedap dgn aroma pandan kan..dah lama x menyerimuka kat umah nih..bila la nk rajin nih..
ReplyDeletecomel2nya berserimuka tu... mesti harum ngan bau pandan dan senang nak ngap!
ReplyDeleteAssalam yatie,
ReplyDeletecun lah yatie buat dalam acuan lompang ni..senang nak ngap..haha..aahlah buat dalam ni tak boleh ngelak nak makan pulutnya tu..hehe good idea!!..
thanks yatie sudi cuba..
eh, eh..baru je ptg tadi nadiah buat kuih serimuka ;). nadiah guna resipi kak hanieliza :)
ReplyDeleteaduhai...rajinnya kak yatie buat kat acuan comel2 gini....tp bagus juga kan kak...x yah ssh2 nak potong...terus ngapp jer..he3...
ReplyDeleteWaaaaaaaaaahhh...Yatie kalau menalam kuih...mmg tersentak akak tgk....terliur terus...adeiii
ReplyDeletesalam yatie..terima kasih ucapan birthday utk liyana..aminnn..
ReplyDeleteyatie sapu minyak tak dlm acuan? lepas kukus dlm loyang besar yatie terus tekan dlm acuan lompang ker?
Assalam kak,kalo akak yg wat kuih kukus,talam@sewaktu ngannya,mmg xyah komen pa dah,sure sedap n cantik sgt kejadiannya..Ratu lah katakan,hihihi..
ReplyDeleteSalam K.yatie..aritu kan zla ader termkn kuih ni masa kat kedah...sedap sgttt.dia tukar instead of guna pulut kat bwh tu, dia ganti ngan erm..alamak lupa nama apa ntah.,,huhuh.nanti ingat zla bgtau...pastu leh k.yatie try plak
ReplyDeletewhoa..chumelnya seimuka bite size ni..sekali ngap jerr..meh hembus sket nagin kerajinan nk wat kuih ni..asyik beli jerr.
ReplyDeleteakak...
ReplyDeletesuka tgk akak buat kuih2 mcm nie.. kemas jer diana tgk... sejak tgk kuih2 mcm nie kat dapur akak ler baru timbul minat nak buat.. :)
cantiknya.Yatie ni mmg pakar dalam membuat kuih muih seperti ini.Cute bila dimasukkan kedalam bekas lompang .Satu idea yang baik
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDelete