Monday, March 21, 2011

Kari Ikan Kerisik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua pengunjung blog Sinar Kehidupanku. Terima kasih kerana masih sudi singgah blog ini walaupun takde n3 terbaru sejak2 ni. Ini adalah kerana saya terlalu sibuk dngn tugas2 yg perlu di selesaikan. Syukur alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Aktiviti memasak dan berblogging terpaksa di rehatkan sebentar. Oklah supaya tak menghampakan harapan pengunjung2 setia blog ini, hari ni saya nak kongsikan bersama resepi kari ikan kerisik buat teman2 semua. Pada pengemar gulai kari tu, bolehlah mencubanya. Saya mmng suka kari ikan kerisik dan di tambah lagi ada terung kat gulai tu..mmng sedap. Terpulang pada kawan2 kalau nak kuah pekat atau cair sedikit..Selamat Mencuba.


Bahan-bahan
  • 2 ekor ikan saba/ mackarel jepun- potong ikut suka
  • 2 biji terung panjang
  • 2 sudu besar kerisik
  • 4 sudu besar rempah kari ikan
  • 2 sudu besar cili kisar/ cili serbuk
  • 2 keping asam gelugor
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • sedikit air jika perlu.
  • 1/2 cwn minyak utk menumis
Bahan Tumis

  • Rempah tumis(1 btng kayu manis, 2 biji pelaga,1 bnga lawang, 1 biji cengkih
  • 2 ulas bwng putih -di hiris
  • 2 biji bwng merah- di hiris
  • 1 btng serai- di titik
  • 1 tangkai daun kari
Bahan Kisar
  • 1 sudu besar udang kering
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 biji bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • 1 inci halia
Cara-Cara
  1. Ikan di potong, bersihkan dan toskan. Kisar bahan2 yg perlu di kisar dan ketepikan dulu.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumis. Masukkan bahan2 yg di kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan kacau lagi....
  3. Masukkan rempah kari ikan yg di bancuh dngn sedikit air. Kacau lagi sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan air sedikit, masukkan terung dan biarkan hingga separuh masak. Masukkan ikan tadi dan masukkan santan cair, biarkan mendidih.
  5. Masukkan santan pekat, kerisik dan gaul lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Bila dah cukup rasa, bolehlah matikan api dan hidangkan.

14 comments:

  1. kari gini peberet anak2 mas tau kak...
    maunya bertambah nasi..
    sedapppnya tengok kari kak yati..pekat..

    ReplyDelete
  2. Salam Yatie...anak2 akak pun suka kalau buat kari gini... cuma ibu dia je yang tak tahan... kolestrol dah tinggi

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak yatie =)lama x tinggal komen, kdg2 xleh nk loading habis laa page kak yatie nih. xtau nape.. maybe byk accessories kot. hari ni ok lak.
    xpernah masak kari ikan letak kerisik, nnti nk try. kalau guna kepala ikan mesti sedap bangat, kn =)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikumwbh kak Yatie....mmm rinduuu kat kakak....musti busy eik? MMM curry2 ni...kalu extra best ngan roti jala...roti prata pun yer....mmm new to Ayu dgn kerisik ni...musti mau cuba.....nnnnnn yummmy!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...
    Terliur le saya tengok.

    ReplyDelete
  6. yatie

    curry pekat cma ni kita suka makan ngan roti..sgt la feeling nya makan....

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Yatie...
    Sedap kari kerisik ni.kalau makan ngan nasi panas tentu makan bertambah tambah dan bertambah gak saiz badan akak...

    ReplyDelete
  8. kak yatieee..
    i miss uuu..
    busy ker tu.. tengok lauk kari akak neh terliur lak nak makan kari.tapi kalau buat sendri tak best, akak nyer ni lagi best..nak sikittt..ngehehe

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum K.Yatie..akak pindah rumah lg?sure penat bangat kan..tp kagumlah, sempat lg masak2 tu,hehhe

    ReplyDelete
  10. Mas,
    mmng sedap kari pekat ni..akak busy, dah tu lapor...mmng sedap sangatlah mkn lauk ni dngn nasi panas...bertambah2 di buatnya....lapor sngt atau penat sangat....hah3..selera tetap adaaaa...

    Antan,
    wa'alaikumussalam wbt,kalau anak2 dah suka..maknya kenalah suka..lupakan diet tu...makan je...hehehhe guwau jek...

    Tun-Telani,
    wa'alaikumussalam wbt,cubalah mmng sedap kalau kari letak kerisik..

    Ayu Syafieza,
    wa'alaikumussalam wbt, rindu kamu juga..akak busy sejak2 ni...mmng sedap kalau kari letak kerisik..cubalah..

    ReplyDelete
  11. Kak Sam,
    wa'alaikumussalam wbt,kalau terliur tu bolehlah cuba masak kari ikan ni...sedap tau..

    Yat Maria,
    mmng pagi ni Yatie mkn dngn roti..waduhhh sedap banget..jom mkn sama2...hehehe..

    Nazrah,
    wa'alaikumussalam wbt, mmng sedap dan Yatie mkn bertambah2...petang tu cicah dngn roti..pagi ni ada lagi kuahnya...mkn lagi..hah3..

    Izah,
    I miss you too...windu bangettttt....mmng busy tahap gaban...hah3...tapi sempat lagi mengariiii..jom kita mkn sama2 sambil tlng kemas2 kotak akak ni...akak baru pindah umah lagi ni..tu yg busy sngt...

    Azila,
    wa'alaikumussalam wbt, alalala adik manis akak singgah sini..ni yg buat akak ilang rasa penat ni..tq Zla singgah sini..mmng akak busy sbb pindah umah lagi ni...mana nak kemas kotak, dah pindah nak kena kemas dan susun semula...waduh mmng penat sngt..

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum kak yaie...sedap nih kari ikan..kalau kat umah ni,ape2 jenis kari pun mmg suke..kalau kari ikan ni,budak2 kat umah ni suka letak bendi...

    ReplyDelete
  13. Menyelerakan ek..aduhai jelousnya tenguk gambar kat rumah chef ah mat gebu..kamu duk area sana beruntung ek dpt berkenalan dengan beliau.

    ReplyDelete
  14. tq sb share masakan dlm blog ni..saya dah cube buat semalam..mmg best..kalu dulu tak reti nak masak ape kalu bab ikan..sekarang tak lagi..tq

    ReplyDelete