Terpulanglah pada si pembuatnya nak letak perisa apa ya...asalkan sedap dan laku. Bab ni mmng kena tanya Mat Gebu, sbb Mat mmng pandai mereka2 resepi dan kebanyakkannya menjadi dan di gemari ramai....kita tungguuuu.
Resepi kuih koci ni adalah dari Mat Gebu di MyR. Biasanya saya buat kuih koci keledek...boleh lihat di SINI, kali ni cuba buat yg pulut hitam pulak. Kalau majlis kenduri atau yassinan, mesti ada kuih koci ni. Mmng sedap dan saya mmng suka tngk kaler kuih koci tu. Terima kasih Mat berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni...sekali lagi akak ambil resepi dari Mat..akak kongsikan kat sini pulak ya..
Bahan-bahan ( 20 biji-akak dpt 25 biji )
BAHAN2 UNTUK DOH:-
- 250 g tepung pulut
- 1/2 cawan tepung pulut hitam
- 2 sudu besar tepung gandum- saya tambah
- secubit garam-saya tambah
- 1 1/2 cawan air
- 1 biji kelapa parut putih basah (yg tidak terlalu tua)
- 1 ketul gula Melaka
- 1 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan, disimpul
- 1/2 cawan air
- Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
- Minyak kelapa secukupnya (minyak makan pun boleh)
- 1 cawan pati santan + secubit garam
UNTUK INTI:-
- Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
- Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
- Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit.
- Angkat dan sejukkan.
- Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas.Saya tambah tpng gandum
- Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
- Jika kurang air tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.
- Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi.
- Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
- Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
- Kemudian lipat seperti biasa.
- Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kuih koci bergantung pada saiz kueh masing2.
Yatie, sedapnya kuih koci tu...nampak lemak dan enak sekali.....kalau la bole capai dr dlm skrin ni....bestnya hehehe
ReplyDeletesedapnyee.. dah lama xmamam
ReplyDeleteteringin nak makan la k.yatie tapi pulut hitam ngan daun pisang x der plak...kena order dulu la jawabnyer :((
ReplyDeletebaru tadi makan kat sekolah...ada cikgu order..comel2 je...mmg sedap...
ReplyDeleteyatie..akak mmg suka kuih niiii....tapi malas nak buat..hehe
ReplyDeleteya allah Yatie... ita mmg suka sangat kuih koci.... tapi nak membungkus dia tu tak pas2 asik terbukak aje daun tu bila kukus....
ReplyDeletekuih koci...
ReplyDeletesedappnya...
mak mertua mas selalu buat kuih koci....he..he...
mas jer yg tak pernah try lagi...
Assalam yatie sukeee ngan kue koci MIL sy suka guna kacang merah @ kcg itam
ReplyDeleteSedapnya Yatie...akak ni nak membungkus tu pun tak pandai...
ReplyDeleteAssalam kak Yatie, dh byk tertinggal n3 akak sorry lambat singgah sini bz skit last weekend..btw sedap nengok kuih koci tu...nieza suka sgt tapi tak pandai lagi nk membungkusnya...ada lagi ke kak nk tapau sikit terliur lak nengok pulut itam tu..selau jumpa yg biasa jer.
ReplyDeletek yatie, sukanya saya dgn kuih nih..yg beli jrg menepati citarasa. bila la leh buat nnih!!!
ReplyDeletek.yatie..sedapnya.minum petang dan digandingkan ngan air kopi best ni:)
ReplyDeletealahaiii geramnyer nengok koci nih! dah xde stok dah nak buat... tengok ajer lah.. huhuu
ReplyDelete