BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 gram daging (mat guna daging batang pinang, hiris, cuci dan toskan)
- 2 camca besar kerisik
- 2 cawan santan pekat
- 2 camca besar gula melaka
- 2 keping asam gelugor
- 3 biji kentang, belah 8 setiap satu
- 1 biji cili merah, belah dua
- 1 biji cili hijau, belah dua
- Garam secukup rasa
- 20 tangkai cili kering, gunting dan rendam dalam air panas
- 1 camca besar penuh rempah kari daging (saya guna rempah babas)
- 1 camca teh jintan manis
- 1 camca teh jintan putih
- 7 biji bawang merah
- 1 biji saiz sederhana bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 2 cm lengkuas
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan juga rempah kari, tumis hingga terbit minyak. Masukkan daging, gaul rata dan biar daging kecut. Tuang sedikit air.
- Bila mendidih masukkan kentang, santan, asam gelugor, gula melaka dan juga kerisik, kacau dan masak hingga kentang empuk dan kuah pekat.
- Akhir sekali perasakan dengan garam secukupnya. Tambah belahan cili hijau dan merah. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api, Hidangkan bersama nasi putih....
wah sedapnya gulai ni kak....nk sikit nk cicah roti ni ..hehe
ReplyDeleteassalamualaikum kak yatie..sedapnye daging gulai kawah ni..dah lama tak makan..terus terliur saya..
ReplyDeletesedapnya daging gulai kawah.
ReplyDeletesaya ni asyik mkn yg mak masak je..masak sendiri tk pernah ;-)
btw, daging gulai kawah ni kalau guna rempah gulai daging yg jual kat pasar siti khadijah kota baru tu lagi sedap tau! kalau tk pun pakai rempah cap org terbang..
kalau terjumpa rempah tu, belilah n suba plak..mana tahu kot kot tersuka
sedapnya lauk kenduri cenggini...
ReplyDeleteAssalam yatiemacam2 versi ye gulai kawah ni,kalau kat kedah ade yg campur dengan batang pisang @ rebung
ReplyDeletekak yatie, mas suka gulai kawah....
ReplyDeleteselalu beli jer...nanti nak try gak resepi ni...
sedapp betul tengok gulai akak tu...
Assalamualaikum..
ReplyDeleteBestnya. Nampak amat menggiurkan. Ada lagi tak lempeng nya.
salam kak yatie..
ReplyDeletebest yer..kalau kat kelantan time kenduri jer ader lauk nieh..tp skrg dah komersial dah..blh dapat hari2..paling best campor dgn umbut kelapa @ mumbe nyior(kelapa muda yg kita ambik tempurung nyer)..bestttttttt sangat..:-)
Assalamualaikum Yatie...lama dh x mkn gulai kawah mcm ni. pekat betui kuahnye tu buat akak terliur sudah..suka sgt kalau dicicah dgn roti :)
ReplyDeletegulai kawah ni kalau kat klantan time kenduri memang selalu dapat makan...masa tu memang makan betul2 sebab nak buat sendirik cam kurang rajinla plak...hehhehehe...
ReplyDeletemie dh bawak mangkuk ni kak yatie nak mintak gulai kawah ni banyak2...nak makan puas2...hehhehe
Assalamualaikum..
ReplyDeletekepada peminat masakan gulai kawah..
kalau nak sedap, guna rempah gulai kawah ..boleh dapati di Kelantan.. baru betul2 power..