Friday, January 7, 2011

Sup Tofu & Cendawan

Assalammualaikum dan bertemu kembali. Hari ni saya masak sup tofu bersama cendawan. Kalau masak macam ni, mmng laku punya....biasanya kami sekeluarga makan macam tu je..tak payah makan bersama nasi. Suami saya paling suka sup cendawan. Dulu saya tak berapa pandai nak makan tofu ni...ingatkan apa bendalah benda di poncot2 ni...pastu nampak ramai orng beli kat pasaraya...saya jadi jakun masa tu. Nak tanya masak apa yg sesuai, malu pulak....last2 cubalah beli dan cari resepi kat tenet.....barulah tau, tofu inilah yg selalu saya makan kalau makan2 kat luar....hah3...jakun betullah.. Dah selalu makan tapi tak tahu apa benda ni....apa daaaaaa....Sejak tu, saya mesti beli lebih tofu ni dan cuba masak pelbagai resepi dari tofu...dan ini antara menu yg mudah sangat....

Oklah jom lihat resepi yg mudah dan ringkas ni....anak dara saya pun tau masak mcm ni sbb mudah sangat...biasanya kalau hari cuti, saya suruhlah anak dara saya masak....biar dia tak berapa kekok kelak bila di dapur....



Bahan- Bahan
  • 3 paket tofu/ tahu telur
  • 1 paket cendawan (200 gm)
  • 2 btng lada merah- di hiris serong
  • sedikit daun sup dan daun bawang

  • 2 ulas bawang putih- di cincang halus
  • 1/2 biji bawang besar-hiris2
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 ketul kiub pati ayam
  • 3 cwn air/secukupnya
Cara-Cara
  1. Potong tofu setebal 1 inci dan ketepikan, belah2kan sikit cendawan, cuci dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bwng putih dan bawang besar.
  3. Masukkan sedikit air dan masukkan serbuk lada hitam, kacau sebati dan masukkan sos tiram dan kiub pati ayam...gaul lagi.
  4. Masukkan cendawan dan hirisan cili merah, tambahkan air selebihnya....setelah cendawan hampir masak, masukkan tofu yg di potong tadi.
  5. Gaul sekali sekala dan perasakan. Sekiranya dah ok, matikan api dan bolehlah di angkat dan hidangkan. Taburkan bersama daun bawang dan daun sup yg telah di cincang.

12 comments:

  1. Salam yatie sama ler ,kite pun kalau kat luar sll je amik tofu ni,aritu buat kat umah tak bape nak menjadi tu yg males tu,sedap ye gabung ngan cendawan boleh ler try nnti

    ReplyDelete
  2. Salam Yatie,
    sesekali pekena sup macam ni memang sedap kan

    ReplyDelete
  3. mas suka sup cendahwan ngan tauhu telur ni......sedappnya...

    ReplyDelete
  4. salam...simple tp sgt berkhasiat, tambah musim hujan la ni, ada lak ikan kering goreng...

    ReplyDelete
  5. adusss sedapnyer kalau dpt hirup sup semangkuk ni.. :)

    ReplyDelete
  6. Yatie..akak mmg lemah tgk sup2 mcm ni @ apa2 sup pun..mmg best kalau dpat hirup ye k.nor! ;))))

    ReplyDelete
  7. salam yatie..
    anak ita pun suka taufu ni...
    ita dulu pun jakun jugak yatie masa mula2 nampak kat smarket... ita ingat taufufah yg makan dgn air gula tu...hihihi...

    ReplyDelete
  8. salam kak, sedapnya sup ni...mkn lak time2 sejuk ni...memang terangkat ni..hehe tofu tu kita panggil tofu jepun tu kak...sama la kot rasanya cuma nama jer lain2.

    ReplyDelete
  9. Salam Sabtu kak..sedapnya,salah satu resepi yg perlu dicuba ni sedap dan mudah..

    ReplyDelete
  10. salam kak yati...it's look nyummyyyy

    ReplyDelete
  11. salam kak yatie..aduss sedapnye tofu telur..mmg sedap klau buat sup..tp eina lg suka,klau goreng kejap,pastu angkat n then siram je ngan sos tiram..hehehe..
    tp klau wat sup cam gini pun layan jugak..tambah2 klau mkn ngan nasi pns kan kak...

    ReplyDelete
  12. ermmm... sedap nie.. mudah je.. resepi mesti cuba..

    ReplyDelete