Sebenarnya cucur ni mcm cucur nasi ikan bilis yg pernah saya buat dulu. Kali ni saya cuma gantikan ikan bilis pada udng kering dan saya tambahkan crabsticks yg sememangnya menjadi kegemaran anak2. Bila buat cucur nasi yg letak nasi ni...cepat je licin...ianya lembut je walau dah seharian. Jom kita lihat bahan2 yg mudah ni...
Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar
- 2 biji bwg putih
- 1 sudu besar udng kering-rendam dan toskan
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 8 btng crabsticks-atau lebih, di potong kecil2
- 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali udng kering, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. Masukkan sekali potongan crabstick dan gaul hingga sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.
tak pernah makan dan dengar cucur nasi..haha..ha ah btol..orang johor panggil jemput2..hehe
ReplyDeleteWah! yg ni letak jejari ketam ya, mesti Yaya suka kalau sy buat. Betullah, sis. Kalu cucur nasi lembut jer bila digigit tapi kalu cucur tepung biasa agak liat juga kalu tak bancuh skali ngan baking powder. Tapi satu lagi petua bancuh tepung ngan air suam utk lmbutkan. Ceh! pandai jer aku nak ngajo... kih3. Sebenarnya dlm pale otak ni dah berangan esok nak buat cucur nasi Kak Yatie.. tkeluarlak ptg2 ni kat sini ya.. Aish! Byk lak sy bebel.. mklumlah org baru baik sakit... jgn maraaaaaa
ReplyDeletesalam kak...
ReplyDeletedatang nk ngendeng nih... mmg btol tuh kak... cuma pelbagaikan isi dlm jerk.. sok sok nk try buh ayam ke, lembu ke, erkkk ader ke?hihi.. kite plak tgh tk bgn2 nih mls beno nk wat num ptg! sejokkkkkk
kak yati..nak ngendeng gak cucur tu....tengok jer dah tahu sedapppp...kretif betoi kak yatie ni....
ReplyDeletesedapnya...nak cikit...hi3
ReplyDeleteWaaaaa..bestnyaaaa cucur nasi!!!!
ReplyDeleteMesti sedap cucur ni.. Next time boleh cuba resepi Kak Yati ni.. Tak pernah makan cucur campur nasi..
ReplyDeleteSally pun tak pernak cuba lagi guna nasi ni..tgk ramai yang dah buat kan...harus kena cuba gak nnt ni
ReplyDeleteas salam Yatie,
ReplyDeletewah, tak pernah lak buat cucur nasi ni, mesti cuba jugak ni
sedapnyer cucur ni... pulak tu makan time ujan2 cam ni... mmg kenyang la sampai ke malam... ada lagi tak? mintak cikit.... hihihi
ReplyDeletesalam yatie..pekena kopi n cucur hujan2 ptg ni syiok :))
ReplyDeletewah!! nampak sedappp! boleh cuba nie..
ReplyDeletennati p market leh beli jejari ketam..
thx ..deqlis copy resepi yer..:-)
Salam kak yatie: sedapnya cucur nasi ni ...dah pernah buat dah tapi yg bubuh isi ketam lum try lagi...nanti boleh cuba ni..thanks kak..:)
ReplyDelete1st time saya buat cucur nasi.. lembut.. semua org suka.. (*_*)
ReplyDeleteyummy..meleleh sudah air liur ni..
ReplyDeletejemputla singgah ke http://www.1001impianhidup.com/