Thursday, December 9, 2010

Ayam Bistik

Assalammualaikum dan bertemu kembali. Hari ni saya masak ayam bistik. Resepi kali ni saya ambil dari rumah Kak Dayang.Ayam bistik ni sedap rasanya seakan2 rasa ayam beriani pun ada. Saya makan lauk ayam bistik ni bersama nasi mentega kismis...mmng sedap sangat. Kalau masak nasi2 mcm ni memang anak2 suka. Terima kasih K.Dayang berkongsi resepi yg sedap ni, Yatie kopipes kat sini pulak ya.


Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam sederhana (dipotong dan digoreng biasa hingga 3/4 masak)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 50 g rempah beriani + 2 sudu makan serbuk cili (dibancuh dgn air)
  • 100 g puri tomato
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 2-3 sudu makan kicap manis
  • 3 sudu makan sos cili
  • garam
  • kacang peas - jika suka
Bahan-bahan mesin :
  • 7 biji bawang merah
  • 2 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
Cara-cara :
  1. Tumis rempah 4 sekawan, serai dan bahan-bahan mesin hingga terbit bau. Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
  2. Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
  3. Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup. Gaulkan sebati hingga masak. Masukkan tomato dan kacang peas.
  4. Hidangkan.

3 comments:

  1. mmm kak Yati sedapnyer.. mkn ngan nasi minyak..alah ngan nasi putih panaspun sodap kak..

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Yatie...wah mkn nasi minyak ngan ayam Bistik ni sungguh menyelerakan...rajin betul la akak ni msk semuanya sedap2...:)

    ReplyDelete