Bahan-bahan
- 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
- 1 1/2 cwn gula halus
- 2 cwn tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu besar ovallette
- 150 ml susu cair
- 1/2 sudu kecil garam
- 100 gm minyak jagung/masak
- 1 sudu kecil esen vanila
- 2 sudu besar serbuk koko
- 1 sudu kecil coklat emulco
- Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
- Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
- Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian...satu warna asal dan satu lagi letak serbuk koko dan coklat emulco(gaul sebati..)
- Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan coklat dulu, ratakan permukaannya dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
- Buat pula lapisan putih, dan kukus lagi 15 minit...dan seterusnya lapis sehingga habis.
- Untuk lapisan yang akhir (lapisan putih) kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
- Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
* Kalau suka boleh juga tabur coklat chips di atas setiap lapisan coklat.
rajin kak yatie ya. mintak sket. xde mood nk mbaking. hehehe...
ReplyDeletekite pong nk wat gak lah! sebelom tuh nk ngap kak.yatie punyer dulu.. hihihi
ReplyDeletenak sikitt kak, nmpk sedapp tu..
ReplyDeleteweekend nih nak merajinkan diri membaking..tgk cake ni sana sini..ishhh sedapp nih..
ReplyDeleteSalam kak yatie! sedaplah nmpk! biasa tgk kak maz buat kali ni akak buat kita pun nak join jugak lah! tunggu telor byk2 dulu hihihi...
ReplyDeleteakak yatie..kak yatiepukul telur ngan gula sampai kembang tu, lama mana pukulnya..10 minit? 15 minit? teringin nak try, tapi takut fail..mekasihh
ReplyDeletecanteeeekkk nyeee... terus kak ilah print resepi ni...jelesyy kak tgok..hehe
ReplyDeletesalam yatie,dah lama teringin nak buat ni.yg maz punya dah masuk dlm list.tengok yatie punya pun pekenan jugak.akak masukan resepi ni dlm list jugak lah.akak suka yg sukat2 guna cawan ni.mudah kan?
ReplyDeletewaduh..akak punya lapisan tu sekata je, akak sukat canne kak? pastu bila kita letak dlm loyang tu, nak ratakan cam susah skt, ada pekat gitu..itu yg saya punya tk cantik lapis tu...ada teknik2 ke..hihi/..sekian..
ReplyDeletesalam Yatie...naaaakk, naaakk...huhu, kena buat sendiri la ek...yatie guna loyang berapa inci untuk adunan kat atas tu? ^_^
ReplyDeletesedapnya....
ReplyDeletelapisannya pun sekata je...
masuk list..
Salamm.Yatie..sungguh comel cake tu..nak try juga:)
ReplyDeletewahhh...cantik betul kek lapis kukus tu...mesti sedap jugakkan...nak masuk list jugaklah yatie...mana tahu kot rajin nak mengukus...hihi
ReplyDeletesalam kak yatie...sedapnya..minta izin copy resepi yer..ok thnaks..:)
ReplyDeleteMoklong,
ReplyDeleteMudah je buat kek ni...cubalah..sedap tau...
Hana,
Buatlah....lepas Hana buat baru ramai pengikut2 Hana yg membuatnya....Hana kan popular, mcm artis gitew...nah akak bagi seketoi je utk rasa....hah3...
Mas,
Boleh sangat ni..ambillah yg dah potong tu....makan elok2 ya...jngn rebut2 dngn Hana...kih3...
Yat Maria,
ReplyDeleteBuatlah, mmng sedap...boleh juga tukar pada perisa kegemaran masing2..
Ika,
Wkmsalam, buatlah..mmng sedap..moist je..
Izah,
Pkl sampai gebu putih...lebih kurang 10 minitlah...akak tak tngk jam biasanya...dok pkl ikut arahan...mesti jadi punyalah...cubalah..buat kek utk raya haji ni pun cantik...
Kak Ilah,
ReplyDeleteterima kasih kak...akak cubalah,mmng sedap..tukar warna dan tukar nama pun boleh kak...
Kak Anim,
wkmsalam, cubalah kak, mudah dan sedap...mmng mudah sukat guna cwn..kalau timbang ni kdng2 lari sikit..
Anna Qawina,
akak guna sudu besar utk ratakan permukaan adunan tu...masa dah letak adunan tu,goyang2kan/jalan2kan sikit2 sudu tu..sampailah tepi...mudah je..
Kak Ummi,
wkmsalam, nak ke kek yatie yg biasa2 je ni...elok akak wat sendiri ya....akak kalau buat betul2 buat semua tergoda...yatie guna loyang 8 inci...
Suzi,
ReplyDeletesedap kek ni...cubalah..
Alina,
wkmsalam, bila teringin tu, bolehlah cuba ya..mmng sedap kek ni..
Ima,
kek yg mudah, murah dan sedap...kalau kek lapis yg guna api grill tu, yatie belum ada kesabaran yg tinggi lagilah nak membuatnya..hi3...
Nieza,
wkmsalam, silalah..mmng resepi utk di kongsi bersama...
salam, akak.... nk tanye la.... minyak tu lau dlm cawan.. bp cawan erk.. ke x sampai secawan??...
ReplyDeletesalam
ReplyDeletenak tanya boleh tak kalau tak pakai coklat emulco
Sedapnya...boleh cuba nie..bahan pun tak banyak...kena sabar lebih sket..huhu...
ReplyDeleteassalamualaikum,mmg sedap kek ni saya dah cuba..terima kasih ye akak atas perkongsian resepi ni
ReplyDelete