BAHAN-BAHANNYA :-)
- 800 gram ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
- 2 helai daun kunyit, hiris halus
- 2 keping asam gelugor
- 2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging, bancuh dengan 1/2 cawan air
- 3 camca besar cili kisar
- 800 ml santan
- 3 camca besar madu
- Garam secukup rasa
- 8 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 2 inci halia*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 3 biji buah keras*(*dikisar halus)
- 2 camca besar kerisik-akak tambah
- 3 biji bawang merah, hiris
- 1 ulas bawang putih, hiris
- 1 kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum.
- Tambah bahan kisar halus dan cili kisar, tumis hingga garing, masukkan rempah kari tadi dan biar hingga terbit minyak. Masuk ayam dan masak hingga ayam kecut.
- Tuang santan dan masukkan madu serta asam gelugor.
- Kacau dan masak hingga kering, Tambah garam secukup rasa dan juga hirisan daun kunyit. Gaul hingga rata.
- Masak sekejap lagi dan boleh diangkat. Hidangkan bersama nasi dagang dan acar mentah.
sedapnyer nampak...:))
ReplyDeletesalam perkenalan dari negara bunga sakura
sedey dengar lagu nih...sayu jer
salam kak yatie...
ReplyDeleteKak, lauk ni senang kan masak, kalau darurat tak de kerisik ke, boleh jee belasah masak yg ni..
mas dah nampak che mat buat ari tu...akak lak buat..nampak sedap sangat...
ReplyDeleteni klu mkn ngn roti pun tntu sedap.
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeletewah kebetulan kita pun baru masak lauk ni semalam..sedap, my family semua suka..