BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 ekor ikan tongkol (anggaran 1.2 kg) disiang, dan kerat, cuci bersih dan toskan#
- 2 keping asam gelugor#
- 1 inci halia, dititik#
- 1 camca teh garam#(#untuk direbus bersama ikan)
- 1.5 liter santan
- 2 biji cili merah, belah 2
- 2 biji cili hijau, belah 2
- 1 camca besar gula melaka
- 3 camca besar rempah kari ikan
- Garam secukup rasa
- 1 keping asam gulogor
- 2 camca besar kerisik
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1 1/2 inci lengkuas*
- 1/2 cawan cili kisar(boleh tambah kalau nak pedas)*
- 1 inci kunyit hidup*(*dikisar halus)
1. Masukkan ikan dalam periuk bersama bahan bertanda (#), tuang air lebih kurang 1.5 liter dan rebus hingga ikan masak (kurang lebih 20 minit). Satukan bahan2 kisar bersama rempah kari, kacau rata dan ketepikan.
2. Dalam periuk lain, panaskan minyak 1 cawan minyak masak. Tumis bahan2 kisar tadi hingga naik bau dan terbit minyak. Masukkan gula melaka dan asam gelugor. Tuang santan dan biar mendidih.
3. Masukkan ikan, tapis air rebusan ikan dan masukkan sekali ke dalam periuk. Kacau rata dan masukkan kerisik. Tambah sedikit garam dan masak hingga mendidih.
4. Kecilkan api dan reneh gulai sehingga pekat dan terbit minyak (kurang lebih 2 jam). Masukkan cili belah dan masak lagi 5 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dagang dan acar.
Salam kak yatie!!! sedapppppppnyerrrrrrrrrrrrr!!!! sini ikanyer besor2 mcm ikan kat luar negara tu haaaaa.. kalau boleh nak carik size yg sedang2 mcm kat mesia tu haaaa, pyh betul nak jumpa size mcm tu huh!
ReplyDeletesalam berkenalan...nampaknya samalah kita.pagi tadi saya pun masak nasi dagang bersama lauknya gulai ikan tongkol.resepi gulai dari arwah mak..asal mmg gganunite cuma dh berdekad merantau.
ReplyDeleteUn plato muy interesante, tiene que estar muy sabroso.
ReplyDeleteSaludos
gulai ikan tongkol tuk nasi dagang lain sikit kan kak....resepi yg lengkap....maceh kak, nanti nak buat boleh cari kat sini....
ReplyDeletesalam yatie jauhnya berdagagng ,hehheehh sedap tu lamanya tak buat nasi dgg best ni
ReplyDeletegulai ikan tongkol vs nasi dagang mesti terangkat... x dpt dinafikan lagik...
ReplyDelete