BAHAN-BAHAN:
- 240 g tepung Hong Kong (Tepung pau)
- 1 tsp Double Acting Baking Powder + 1/2 s/t garam
- 1 tsp yis
- 25 gm shortening
- 100 ml air suam *
- 30 g gula halus *
- 1/2 tsp cuka *
- Dalam satu bekas, masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis dan lemak sayur.
- Gaul ramas hingga adunan menjadi seperti serbuk roti.
- Campurkan bahan yang bertanda *
- Masukkan air yang bercampur dengan cuka dan gula.
- Adun hingga menjadi doh yang lembut dan elastik (kurang lebih 15 minit, jika guna tangan dan boleh juga gunakan BM, caranya masukkan semua bahan doh kedalam BM, pilih setting Dough dan 'ON').
- Perap doh selama 45 minit.
- Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang angin.
- Bahagi kepada 10 bahagian berat lebihkurang 35gm tiap satu, bulat2kan.
- Ambil sebiji doh dan leperkan diatas tapak tangan, sudukan inti dan cantum doh sehingga menutupi inti. (akak letak inti kacang merah)
- Letak pau diatas sekeping kertas (2 inci x 2 inci) . Buat hingga habis dan susun dalam kukusan.
- Perap pau lebih kurang 20 minit.
- Panaskan periuk pengukus dan kukus pau tadi diatas air mendidih selama 15 minit.
- Angkat dan sejukkan.(Saya angkat loyang kukus bersama penutupnya sekali....biarkan 5 minit, barulah di buka penutup kukusan.....kelihatan semua pau cantik....takde yg kecut....)
salam yatie,pebret akak pau ni..isshh..ni yang buat geram nak beli tepung pau nih..tapi malas nak menguli le..ambik 2 ketul kat rumah yatie ni dulu lah ya..:)
ReplyDeletecantik la pau akak...tak jemu kan kak makan kuih kukus ni....nak sikit pau tu, akak buat banyakk kan..he..he..
ReplyDeleteerm..tgk gambo..dah rase teringin lak nak mkn..
ReplyDeletelawa,bulat dan gebusssnye pau kak yatie!!! mie mmg suka mkn pau yg letak inti kcg merah ni,mau mkn xberhenti.... nak sikitla kak yatie, dpt dlm 5 6 bijik pun jadila,plezzzz....
ReplyDeletekak yatie..mcm kapas tak lembutnya tu?inti apa tu kak..adeh..dah buat double adunan tu, bagi bagi la kat sini sikit kak
ReplyDeletedah lama t'ingin nak blaja buat pau ni kak..sbb anak2 suka....tp takut plak x menjadi... ;)
ReplyDeleteSalam kak yatie!! pauuuu!!! nak pauuuu jugak! tp sejak2 tekak dah tua ni kan dah kurang suke dgn inti kcg merah tp suke inti kelapa atau kari hihihi...
ReplyDeletenak pau juga..k'yati gebussnyer pau ni...aduhh pau2 ..sbelum mngepau nak sediakan inti dulu..inti kacang merah dah muak..
ReplyDeletekak yati sedap nyer pau..gebu jer...ada lagi tak?
ReplyDelete