Bahan-bahan
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 2 sudu kecil soda bikarbonat
- 4 biji telur
- 2 sudu besar mentega
- Masak gula dengan api sederhana sehingga hangus
- Masukkan air panas sedikit-sedikit dan masak lagi hingga gula cair.(hati2 sbb merecik2)
- Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu. Sementara itu....
- Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
- Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
- Masukkan pula tepung + soda yg sudah di ayak dan sebatikan.
- Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
- Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
- Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"
dah lama x buat kek nih... kali terakhir tgk resepi kat rmh kat zurena... rsnya sedap tp sarang lebahnya kureng mjadi... bkn salah resepi... salah org yg mcubanya... msti ada kekurangan something nih... hehehe...
ReplyDeletesedapnya kek ni. izan pernah buat sekali je. sbb anak2 kurang minat pulak...
ReplyDeletebetul tu yatie, kena guna api bawah pd peringkat awal tu, kat akhir2 tu baru buka api atas bawah utk kasi bahagian atas kek masak :)
ReplyDeleteon monday hani pasti beli cake nih..
ReplyDeletenk buat xreti
xpe balik umah on weekend hani try resepi akk nih..
Assalamualaikumwbh Kak Yatie...tahniah...menjadi sarang semutnye kak......alhamdulillah...nampak sedap jer...ada sikit utk Ayu?
ReplyDeletekak yati, mas suka kek ni...sedapkan, lembut dan lembab jerrr...
ReplyDeletekak yatie,shima suka kek ni...resipi pon mudah.
ReplyDeletenk try buat laa...
jaja suka giler kek ni..pastu time makan suka gentel2 dulu b4 masuk dlm mulut..hehhe
ReplyDeleteSalam Yatie, Kek sarang semut nie pun kegemaran saya juga tapi saya buat letak potas dan tak perlu perap, menjadi juga sarangnya. nanti saya post n3 kat blog, ni resepi dari kakak. Yati JB kat mana?
ReplyDeleteSalam yatie, cantik gelap warnanya dan sarng nyer jg...
ReplyDeletesalam yatie...wahhh kek kesukaan ima...cantik kek tu...dulu2 kek ni je yang ima pandai buat...sampai anak2 dah naik muak...tak nak makan,sejak hari tak buat2 lagi...bila dah tengok ramai yg buat..teringinlah pulak nak makan.
ReplyDelete