Friday, October 29, 2010

Kek Sarang Semut

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Inilah kek gula hangus/ kek sarang semut/ kek sarang lebah yg saya buat semalam. Hari tu nampak ramai kawan2 membuat kek ni, tiba2 saya teringin pula nak membuatnya. Dulu pernah buat ikut resepi Widad di MyR, alhamdulillah mmng menjadi. Resepi ini hendaklah di perap selama 3 atau 4 jam, kali ni saya perap cuma 1/2 jam je....alhamdulillah menjadi juga.....yg penting masa membakar tu gunakan api bawah sahaja selama 40 minit dan selebihnya guna api atas dan bawah. Oklah mari kita lihat bahan2nya.



Bahan-bahan
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 sudu besar mentega
Cara-cara
  1. Masak gula dengan api sederhana sehingga hangus
  2. Masukkan air panas sedikit-sedikit dan masak lagi hingga gula cair.(hati2 sbb merecik2)
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu. Sementara itu....
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda yg sudah di ayak dan sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"
= Saya bakar guna api bawah sahaja selama 40 minit dan api atas bawah selama 15 minit.

11 comments:

  1. dah lama x buat kek nih... kali terakhir tgk resepi kat rmh kat zurena... rsnya sedap tp sarang lebahnya kureng mjadi... bkn salah resepi... salah org yg mcubanya... msti ada kekurangan something nih... hehehe...

    ReplyDelete
  2. sedapnya kek ni. izan pernah buat sekali je. sbb anak2 kurang minat pulak...

    ReplyDelete
  3. betul tu yatie, kena guna api bawah pd peringkat awal tu, kat akhir2 tu baru buka api atas bawah utk kasi bahagian atas kek masak :)

    ReplyDelete
  4. on monday hani pasti beli cake nih..
    nk buat xreti
    xpe balik umah on weekend hani try resepi akk nih..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikumwbh Kak Yatie...tahniah...menjadi sarang semutnye kak......alhamdulillah...nampak sedap jer...ada sikit utk Ayu?

    ReplyDelete
  6. kak yati, mas suka kek ni...sedapkan, lembut dan lembab jerrr...

    ReplyDelete
  7. kak yatie,shima suka kek ni...resipi pon mudah.
    nk try buat laa...

    ReplyDelete
  8. jaja suka giler kek ni..pastu time makan suka gentel2 dulu b4 masuk dlm mulut..hehhe

    ReplyDelete
  9. Salam Yatie, Kek sarang semut nie pun kegemaran saya juga tapi saya buat letak potas dan tak perlu perap, menjadi juga sarangnya. nanti saya post n3 kat blog, ni resepi dari kakak. Yati JB kat mana?

    ReplyDelete
  10. Salam yatie, cantik gelap warnanya dan sarng nyer jg...

    ReplyDelete
  11. salam yatie...wahhh kek kesukaan ima...cantik kek tu...dulu2 kek ni je yang ima pandai buat...sampai anak2 dah naik muak...tak nak makan,sejak hari tak buat2 lagi...bila dah tengok ramai yg buat..teringinlah pulak nak makan.

    ReplyDelete