Thursday, July 22, 2010

Sotong Oriental

Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. Hari ni saya masak lauk sotong oriental. Resepi asal adalah dari Madihah dan saya C&P dari rumah Ayu. Terima kasih resepi yg sedap ni rasa ala2 tumis tom yam, kari dan sos tiram...mmng sesuai namanya sotong oriental...sedap sangat bila di makan bersama nasi putih hangat...jom lihat bahan2 yg di perlukan.



Ingredients:-

  • 500g sotong - dibersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & toskan
  • 1 tangkai daun kari
  • 5 ulas bawang merah- dihiris
  • 3 ulas bawang putih- dicincang
  • garam & gula secukup rasa
  • 1 biji cili hijau-dihiris(Madiha tambah)
  • 5-6 biji cili padi campak aje-(ayu tambah..hehe)
Bahan2 ini dicampur jadikan pes
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 2 sudu kecil rempah kari ikan
  • 11/2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu kecil sos ikan
  • 6 sudu besar air panas
Method:-
  1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bawang putih dan tumis hingga kekuningan.
  2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biarkan lebih kurang 3 minit.
  3. Masukkan sotong dan cili hijau. kacau rata.
  4. Masukkan garam(jika perlu) & gula dan masak 5 minit. Sedia untuk dihidangkan.

1 comment:

  1. sos ikan tu apa ya kak, ingat nak try resipi ni..ada sotong kat dlm ais box : D

    ReplyDelete