Ingredients:-
- 500g sotong - dibersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & toskan
- 1 tangkai daun kari
- 5 ulas bawang merah- dihiris
- 3 ulas bawang putih- dicincang
- garam & gula secukup rasa
- 1 biji cili hijau-dihiris(Madiha tambah)
- 5-6 biji cili padi campak aje-(ayu tambah..hehe)
- 2 sudu besar pes tomyam
- 2 sudu kecil rempah kari ikan
- 11/2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu kecil sos ikan
- 6 sudu besar air panas
- Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bawang putih dan tumis hingga kekuningan.
- Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biarkan lebih kurang 3 minit.
- Masukkan sotong dan cili hijau. kacau rata.
- Masukkan garam(jika perlu) & gula dan masak 5 minit. Sedia untuk dihidangkan.
sos ikan tu apa ya kak, ingat nak try resipi ni..ada sotong kat dlm ais box : D
ReplyDelete