Bahan-Bahan
- 1 kg ubi- dipotong seperti nak merebus dan bersihkan
- 4 sudu besr ketumbar*
- 3 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- segenggam ikan bilis*-lagi banyak lagi best
- sedikit kunyit/serbuk
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- Tumbuk bahan*.
- Panaskan minyak dan tumis bahan* dalam kuali hingga berbau harum dan masukkan garam.
- Masukkan ubi dan gaul rata. Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi dan sedikit gula.
- Tutup kuali dan biarkan sehingga empuk. Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
- Kacau perlahan sehingga air ubi kering, tutup api.
Salam kak yatie! kita peliklah kat US ada ubi?? huh! kat sini akak tahu, kita tak pernah jumpa ubi seketul seketul gitewww tp pokok ubi kita byk kali jumpa! yg pelik kat kedai2 pasar2 boleh tak de org jual! haih! geram betulll! lama betul tak makan ubi huhuhu..
ReplyDeleteIka=> wkmsalam, akak beli kat Vietnam market yg banyak jual barang2 asia kat sini...kat situ ada daun pandan,daun kesum,daun limau,daun pisang, keladi dan mcm2....kalau kat pasaraya US mmng takdelah..
ReplyDeleteheheheh.. nak ker ubi ?? meh saya tolong courier kan...
ReplyDeleteSalam yatie...
ReplyDeleteDah 3 x singgah sini baru kali ni tinggalkan jejak.... tu pun tak tahan tengok ubi ungkep ni... teringat kecik2 dulu mak akak selalu buat!!!
PearlnScarf=> boleh je....kat sini pun ikut masa2 gak ada ke tak ubi tu....
ReplyDeleteBlogwana=> wkmsalam, betullah..Yatie pun teringat,kalau mak yg masak ubi ungkep ni sedap betul rasanya...
As-Salam Yatie, K.lina dah cuba ungkep ni, memang sedap.
ReplyDelete