Bahan A
- 1 kg beras bathmati
- 3 sudu besar minyak sapi
- 1 liter air
- 1/2 cawan susu cair ] bancuh
- 50 gm daun ketumbar ] potong pendek
- 50 gm daun pudina ]
- 1 cawan kismis kuning
- 1 sudu besar perwarna kuning dibancuh dgn 1/2 cawan air
- 1/2 cawan air ]
- 3 ulas bawang merah ] hiriskan
- 3 cm halia ]
- 5 cm kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 kuntum buah pelaga
- garam secukupnya
- Beras dibasuh dan rendamkan selama 30 minit. Tapiskan.
- Panaskan minyak sapi dan tumis semua bahan B dalam periuk dan tambahkan air, masak sehingga mendidih.
- Masukkan beras, kismis, daun ketumbar dan daun pudina.
- Biarkan nasi masak seperti biasa.
- Bila telah masak siramkan bancuhan susu cair.
- Curahkan bancuhan pewarna kuning keatas nasi pada 3 tompok yang berasingan.
- Masakkan lagi sehingga nampak nasi cantik.
- Gemburkan nasi perlahan dan hidangkan.
wow sedappnya yatie .. ermm ieda x pandai buat .. kalau balik kg , mak yg buat ... ieda tolong2 jerk .. kalau kat umah sendiri selalu risau x jadi :))
ReplyDeletekak yati sedapnyer..last mimi buat ni masa orang order..lama dah..hehhe..nak pegi cari minyak sapi la..yumyum terliur tul..nampak sedap!
ReplyDeletecantiknya nasi Kak Yatie masak.... kalau Nida mesti terlembek ler... termentah ler.. ntah bila nak pandai masak..hehe
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeletetahniah kerana berjaya mmbuat Nasi Minyak begitu syantikkkkkkk...terimakasih kerana percayakan resepi kakliza...
salam yatt
ReplyDeletewow.. superb rice lah.. nampak sedap
mesti cuba recipe nih esok
thanks sharing here
salam k.yatie...gmbr yg sgt cantik dan berjaya zla telan air liurla..apatah lg rasanya kan:)
ReplyDeletesalam k.yatie...memang menyelerakan gmbar nasi minyak tu!!!
ReplyDeleteurggghhh! tgh posa ni...sedapnya...hi3
ReplyDeleteMak aiii..
ReplyDeletekecur air liur tgk nasi minyak 2..
makan dgn sambal hitam ok juga ni sbb sambal tu masam2..pedas..hehe pandai2 akak ni ye yatie..
ReplyDeleteboleh tempah untuk kenduri???
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeletekalau ada balance nasi minyak tu masuk freezer
ya..nanti yatie balik msia bawa balik kan kita..boleh gitu..hehe
salam yatie...memang menjadi nasi minyak yatie tu...nampak sedap dan menyelerakan...kalaulah dapat rasa....
ReplyDeleteIeda=> kalau pertama kali buat, mmng mcm tu...rasa takut tak jadi je....lama2 dah biasa oklah tu..cubalah dan yakin pada diri....insyaAllah menjadi punya..
ReplyDeleteLarra=> sesekali makan nasi minyak yg kita buat sendiri,memang sedap...
Nida=> akak dulu baru2 cuba masak nasi minyak pun mcm tu gak, terlembik dan terkeras...kita kena sukat air betul2 sbb guna beras basmathi...skrng dah kira bolehlah utk mkn2 sendiri...hi3..
ReplyDeleteKak Liza=> wkmsalam, terima kasih kak sudi tngk hasil masakan yatie...suka sangat...mmng berbaloi cuba resepi2 akak...semuanya menjadi...alhamdulillah.
Nur=> wkmsalam, mmng sedap nasi ni...cubalah..
ReplyDeleteAzila=> wkmsalam, sesekali masak sendiri nasi minyak mmng best...klau free tu Zla bolehlah cuba...
E-na=> wkmsalam, mmng sedap resepi kak liza ni..
ReplyDeleteCT=> mailah berbuka pose kat sini...
NiezaMan=> kecur ke...mailah mkn kat sini je..hi3..
Kak Jalilah=> boleh je kak...ikut selera masing2...
ReplyDeletePearlnScarf=> percaya ke kat akak....akak ok je...hi3..
Ayu=> wkmsalam, takpelah...nnti balik Msia, yatie masak yg lain ya..khas utk Ayu...insyaAllah..
ReplyDeleteIma=> wkmsalam, mmng sedap nasi ni...sesekali buat sendiri mmng puashatilah...