Bahan-Bahan:
- 500 gm mee kuning (dicelur)
- 100 gm daging ayam (dipotong kecil-kecil)=>saya guna daging
- 100 gm udang [buang kulit]
- 1 s/b lada hitam (tumbuk)
- 3 cm halia (diketuk)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk])
- 300 gm sawi(dipotong)
- 100 gm kobis [potong kecil]
- 1 batang carrot [potong kecil
- 4 s/b cili sos
- 5 s/b kicap manis
- 5 s/b sos tiram
- 2 cawan air
- 1 s/b tepung jagung
- 2 biji telur
- Minyak secukupnya untuk menumis
- cili merah atau ciliapi = bawang putih [tumbuk]
- limau kasturi atau limau nipis
- Panaskan minyak dan tumiskan halia dan bawang putih sehingga wangi.
- Masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
- Masukkan air, sos tiram, kicap dan cili sos. Biarkan mendideh.
- Masukkan kobis dan carrot.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan sawi.
- Bila mendideh masukkan telur.
- Biarkan masak tuangkan atas mee yang telah dicelur.
- Hidangkan dengan cili merah atau ciliapi tumbuk + bawang putih dan jus limau.
salam kak
ReplyDeletese taw chemplah kan..kan kalu masak mee nie..selalu org taruk dalam sizzling(bekas tembikar tahan panas tuh)..tuh yg namanya mee sizling..kalu silapinfo..ampon yer..hhihiihihh
btw..mmg sedap mee nie...kalu g food court..me nie yg jadi pilihan..