Saturday, April 3, 2010

Daging Blackpepper 2

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Harap kawan2 semua sihat dan ceria2 selalu. Hari in saya masak daging blackpepper. Lauk ini adalah lauk kegemaran kami sekeluarga. Lagi pun mudah nak menyediakannya. Rasanya ramai kawan2 di luar sana yg sudah tahu masak seperti ini...di sini saya letak resepinya supaya mudah bagi anak2 dan adik2 untuk rujukan bila di perlukan.



Bahan-Bahan

700 gm daging btng pinang [potong kecil dan nipis]
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tepung jagung>> bancuh bersama 1 cwn air
2 sudu besar lada hitam (di tumbuk)
3 sudu besar minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa-jika perlu
Bahan Tumis-Hiris
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

Bahan Hiasan
2 tangkai daun sup>potong2
2 tangkai daun bawang>potong2
1 biji tomato>belah 6
2 biji cili merah>mayang
2 biji cili hijau>mayang
Cara memasak
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
  2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.(kalau daging biasa, rebus dahulu sehingga empuk dan toskan airnya)
  3. Masukkan bancuhan air tepung jagung,sos tiram dan kicap pekat.
  4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
  5. Setelah rasanya ok, bolehlah angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment