Wednesday, April 21, 2010

Chicken Teriyaki

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Hari ni saya masak ayam lagi....jangan jemu ya. Terpulang pada masing2 nak masak apa hari ni. Resepi ni ringkas dan mudah...yg penting sedap. Resepi asal adalah dari Kak Rinchan dan saya C&P dari rumah Hana. Terima kasih ya resepi yg sedap ini.


Bahan-bahan

* 2-3 keping dada ayam boneless- atau apa2 bahagian
* 3 inci halia - parut
* 3 ulas bawang putih - parut
* 3 sb madu
* 4 sb kicap manis
* 1 sb gula perang
* 1 sk garam

Cara-cara
  1. Cucuk2kan ayam menggunakan garfu.
  2. Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam peti sejuk.
  3. Panaskan non-stick dengan sedikit minyak dan panggang ayam tadi. Tutup kuali dan sesekali balik2kan ayam.
  4. Curahkan lebihan kuah perapan ke atas ayam dan sentiasa dibalik2kan agar masak sekata dan berkilat.
  5. Dah masak, angkat, hiris2 dan hidangkan. curahkan lebihan kuah ayam tadi.

4 comments:

  1. Hrmmm....Akak tak makan ayam....dah lama tak makan teriyaki...tapi kena guna daging lah....bila yer nak buat dish ni....!!!
    Cantik jer berpalut teriyaki sos tu pada Ayam yati...

    ReplyDelete
  2. ooww senang je nak buat ayam nih.. cume tinggal rajin ke malas je kan..hikhik..copy jangan tak copy resepi ni..copy je memanjang..buat??hikhik

    ReplyDelete
  3. yatie... napelah asyik ada makanan sedap2 jer kat sini wat tekak mengidam hehehe... nanti tak leh nak ngadap 'baby' akak ni lama sikit bila asyik nak dok kat dapur tu...
    kilauan ayam teriyaki tu memang mengodalah..

    ReplyDelete
  4. Watierman=> rugi tak makan ayam woo...bila free tu, bolehlah cuba daging...

    Izahdaut=> takpe Izah, bila free dan teringin nnti, bolehlah buat...sedap tau ratah2 gitu je...

    Kaksu=> hah3 tergoda ke...apalagi pergi beli ayam...pastu masaklah chicken teriyaki....sedap woo...

    ReplyDelete