Tuesday, March 30, 2010

Soft Crust Pizza

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Hari ni sebenarnya teringin nak makan pizza. Jadi saya merajinkan diri untuk membuatnya. Bila anak2 tahu mamanya nak buat pizza....wow sukanya mereka. Apalagi bila anak2 suka...mamanya lagilah suka sebab mesti laku punya. Saya pun buatlah doh pizza sama macam sebelum ni. Saya guna resepi dari Che Mat Gebu yg sememangnya pakar memasak tu....hanya bahagian topping tu terpulanglah pada selera masing2 ya.




Bahan Doh
250 g tepung roti (high protein flour)
130 ml air
1/2 camca teh garam
1/2 camca besar gula
1 camca teh yis (instant yeast)
1 camca besar madu
1 camca besar lemak sayur (shortening)
2 camca besar minyak zaitun
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca teh oregano kering

Bahan Inti
1 cawan sos pizza(boleh juga guna sos prego/spaghetti)
4 biji cendawan butang-( hiris nipis)
1/2 biji bawang besar-( hiris bulat)
5 biji black olive-(ptng bulat)
-hirisan capsicum merah/hijau/kuning
5 keping salami/sosej-(ptng kecil2)
10 btng crab meat-(ptng kecil2)
Parutan keju Mozarella secukupnya

Cara membuatnya
UNTUK DOH:
  1. Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata.
  2. Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung.
  3. Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh.
  4. Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal.
  5. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega.
  6. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda.
KAEDAH LAIN:Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.
UNTUK PIZZA:
  1. Keluarkan doh, uli 5 minit dan letakkan doh atas dulang pizza yang telah dilenser dengan sedikit mentega.
  2. Tekan2 dgn hujung jari sehingga doh memenuhi dulang tadi.
  3. Biar doh tebal sedikit di bahagian bibir dulang.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 5 minit.
  5. Keluarkan dari oven dan sapu dengan sos pizza/ sos spaghetti, susun semua bahan inti kecuali keju mozarella.
  6. Akhir sekali baru tabur keju hingga rata.
  7. Turunkan suhu 180C dan bakar lagi 15 - 20 minit.
  8. Hidangkan panas2 bersama cili sos/tomato atau sos kegemaran....selamat mencuba!!!

9 comments:

  1. salam yatie..wah..sedapnye pizza..nak tumpang makan boleh..

    ReplyDelete
  2. salam yatie...emmm sedapnya tengok pizza buataan yatie tu...kalau anak2 makan mesti bertambah sedap lagilah air tangan ibu...

    ReplyDelete
  3. salam kenal jugak. tk datang jenguk blog kakpah.
    rajin yati ni main masak2 ye..
    nampak sedap2 semua tu.

    ReplyDelete
  4. salam ...

    entri khas buat blog cik yati ...

    http://www.benashaari.com/2010/03/diari-blogger-perantau-nor.html

    kalau ada apa nak diperbetulkan , harap segera yer... tqqq

    ReplyDelete
  5. aduh..ni lomah ni tgk pizza nih...krok krek bunyi perutku..tu yang cheese meleleh leleh tu lagi mengiurkan

    ReplyDelete
  6. Datin El>> waalaikumsalam, boleh je...mailah kita makan sama2 ya...

    Ima>> mmng sedap pizza ni...ank2 yatie mmng suka sngt...Ima cubalah...pastu letak cheese bnyk sikit..best...

    ReplyDelete
  7. Kak Pah>> wkmsalam, yatie masak mcm biasa je...sesekali tu teringin juga western food..

    Izahdaut>> alahai siannya...klau mcm tu kena buatlah cepat2...tak pun beli je kat pizza hut....kat US akak mmng buat sendiri je..

    ReplyDelete
  8. Ben Ashaari>> waalaikumsalam, terima kasih coz buat entri khas buat akak...terharu rasanya..nnti akak link blog Ben ya..thanks..

    ReplyDelete
  9. skak yati ,
    singgah amik anugerah bintang popular yer ... hehee

    http://www.benashaari.com/2010/03/anugerah-lagi-wow-wee.html

    ReplyDelete