Bahan-Bahan
*2 ekor ikan talapia(ikan lain pun boleh)
*1 cwn cili kering kisar
*5 ulas bawang merah - dikisar
*3 ulas bawang putih - dikisar
*1 inci halia - dikisar
*1 cm lengkuas - dikisar
*2 batang serai - diketuk
*1/4 cawan air asam jawa
*2 sudu besar gula
*2 sudu besar madu
*garam secukup rasa
*sedikit air
Cara-Cara
- Ikan dibersihkan, dikelar dan dilumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga agak garing. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan lebih kurang 5 sudu besar minyak masak, tumiskan bahan-bahan kisar serta serai hingga terbit minyak (guna api perlahan).
- Masukkan air asam jawa, gula, madu dan garam secukup rasa. Tambah air sedikit.
- Biarkan mendidih dan agak pekat sedikit, masukkan ikan. Gaul rata sebentar.
- Matikan api dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment