Saturday, March 20, 2010

Apple Raisin Bread Pudding

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Petang tadi saya buat apple raisin bread pudding. Bagi penggemar bread pudding, bolehlah mencubanya. Bagi yang tidak...tak mengapalah. Di sini saya hanya nak berkongsi serba sedikit resepi dan menu yang telah di cuba. Pemilik resepi sebenar adalah dari Yani di MyR. Izinkan saya C&P ya resepi yang sedap ini.



Bahan-bahan

* [ Apple syrup ]
* 2 biji epal hijau (small size)
* 60 gm raisin
* 60 gm butter
* 30 gm gula perang(brown sugar)
* 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis

* [ Sos puding ]
* 3 biji telur gred A
* 125 gm gula halus
* 500 ml susu segar
* sedikit esen vanila

* 1 bungkus roti sandwich(dlm 12/13 kpng)

Cara-cara
  1. Sediakan Apple Syrup: Kupas kulit epal dan potong kecil-kecil lebih kurang 1cm.Kemudian masukkan epal dan semua bhn sirap yang lain ke dalam periuk. Panaskan sehingga butter cair. Kemudian padamkan api. Biarkan sirap ni sejuk selama 15-20 minit.
  2. Sediakan sos: Masukkan telur,gula dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sehingga gula semua larut. Kemudian masukkan susu sikit demi sedikit sambil dikacau perlahan-lahan.
  3. Sediakan puding: Sapukan loyang dengan sedikit butter. Potong roti kepada 4(sekeping roti bahagi 4)
  4. Aturkan kepingan roti ke dalam loyang. Kemudian letakkan sedikit apple syrup ke atas roti dan juga sosnya. Lepas tu letak pula roti di atasnya.Buatlah lapis-lapis sehingga abih. Akhir sekali dgn kepingan roti.
  5. Letakkan loyang tadi ke dlm dulang oven. Masukkan sedikit air ke dalam dulang tersebut. Bakar selama 30 minit dengan suhu 140 degree. Bila dah masak biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment