Tuesday, March 2, 2010

Daging Kandar

Salam sejahtera semuanya. Hari ni saya masak Daging Kandar resepi Kaksma di my resepi. Daging ni sedap di makan bersama nasi putih atau apa2 jenis nasi ikut kegemaran masing2. Rasanya mudah juga untuk menyediakannya. Kalau kawan2 di luar sana nak tahu keenakkan rasanya....cubalah ya. Mari kita lihat bahan-bahannya dan saya cnp dari my resepi.


Bahan-Bahan.
* 1/2 kg daging
* 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
* 2 sudu besar kicap pekat
* 2 sudu besar sos tomato
* 2 sudu besar sos cili
* 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
* 1 labu bawang besar(dimayang)
* 1 ulas bawang putih (dimayang)
* Kulit kayu manis dan bunga lawang
* sedikit daun kari
* garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
  1. Daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. Bila dah sebati kuah, masukkan daging dan air rebusan daging.
  6. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau lagi.
  7. Perasakan dan masaklah sehingga kuah menjadi pekat.
  8. Setelah cukup rasa, bolehlah di hidangkan.
  9. Sesuai dimakan dengan nasi dan roti

3 comments:

  1. daging kandar ni popular menu blogger. ramai yg dh cuba. akak je belum.hehe

    ReplyDelete
  2. Ain>> daging kandar ni memang sedaplah...mkn dngn nasi putih lagi sedap...

    ReplyDelete
  3. nmpak mcm sdap je kak yati...nak try msak la hr ni...hrap2 mnjadi la...

    ReplyDelete