Bahan-Bahan.
* 1 batang timun (buang empulur tnghnya)
* 1 batang lobak merah
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 bawang besar
* 3 sudu besar cuka
* garam dan gula
* 1 cawan air
* 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
* 1 sudu besar cili giling
* 1/2 sudu kecil biji sawi
* 1 btng kayu manis
* 1 kuntum bunga lawang
Cara-cara
- Belah 4 bawang putih dan mayang bawang besar.
- Potong memanjang lobak merah dan timun. Rendam dalam air garam.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih, bwng besar dan kayu manis serta bunga lawang.
- Masukkan serbuk kunyit dan cili. Tumis sampai wangi.
- Masukkan air. Biar sampai mendidih dan perasakan bersama garam dan gula.
- Masukkan timun, carrot, biji sawi dan cuka. Jangan terlalu lama. Agak-agak 2-3 minit. Kemudian padamkan api.
- Jika rasa dah ok, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
No comments:
Post a Comment