Sunday, March 28, 2010

Banana Crumb Muffin

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Petang tadi saya buat banana crumb muffin. Saya ni memang peminat pisang....pantang je ada pisang masak, mesti nak buat macam2 masakan yang berkaitan dengan pisang. Rasa muffin ini memang sedap sangat...dengan adanya taburan gula perang di atas muffin, membuatkan muffin ini sungguh harum dan menyelerakan. Resepi asal adalah dari Diana dan saya copy dari rumah Kzai. Izinkan saya letak resepinya di sini ya akak2 berdua. Kalau kawan2 nak tahu kesedapan rasanya...bolehlah cuba sendiri ya...mari kita lihat bahan2nya.



Bahan-Bahan

1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
3 biji pisang, dilecek-saya guna 2 biji pisang montel
1 cawan gula
1 biji telur, dipukul sedikit
1/3 cawan mentega, dicairkan

Untuk Topping
1/3 cawan gula perang, dipadatkan ( Dark Brown Sugar)
2 sudu besar tepung gandum
1/8 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu besar mentega

Cara-caranya
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 190’C. Sapukan loyang muffin dengan mentega atau boleh gunakan muffin cups.
  2. Didalam mangkuk yang besar, campurkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan garam.
  3. Didalam mangkuk yang berasingan, campurkan bersama pisang, gula, telur dan mentega cair.
  4. Campurkan adunan pisang kedalam adunan tepung tadi dan gaul sehingga adunan sebati. Sendukkan adunan kedalam muffin cups yang telah disediakan.
  5. Didalam mangkuk yang kecil, campurkan gula perang, 2 sudu besar tepung gandum dan serbuk kayu manis. Masukkan 1 sudu besar mentega dan ramas menggunakan hujung jari sehingga ia berketul-ketul seperti serbuk roti. Taburkan topping diatas adunan muffin.
  6. Bakar didalam ketuhar selama 18 – 20 minit atau sehingga lidi pengguji keluar bersih.
Nota D: lebihkan bahan-bahan untuk topping agar rasanya lebih ummphhh… Sedap you…

9 comments:

  1. Salam, kak yatie peminat pisang, sy ni hantu pisang.Dr kecil lg suka mkn pisang sbb sdp dn byk khasiat.Pisang montel yg kak guna tu sama dgn pisang jelai bunga kat M'sia.Satu spesis dgn pisang berangan.Muffin tu ada lg tak?Nk cikit...hehe..

    ReplyDelete
  2. assalamuaalaikum kak yatie.muffin ni memang sedap.saya pun dah cubee..ada pisang kat umah mesti buat muffin ni..

    ReplyDelete
  3. yatie akak c np ya resepi ni..mcm biasa nak letak dlm file dapo. mengancam tol wajah2 mereka.. tentulah rasanya pun terancam ni hikhik.. nak try la pisang emas boleh kot...

    ReplyDelete
  4. Nampak mmg sedap lor muffin akak nih!!! Mintak cikit! ;)

    ReplyDelete
  5. AdryDaud>>waalaikumsalam, dah habislah..lain kali yatie buat lagi ya...pisang tu pun bnyk lagi kat dapur...hi3..

    ReplyDelete
  6. Izahdaut>>waalaikumsalam Izah, mmng sedap muffin ni...crumb kat atas tu yg buatkan muffin sedap..wangi je..

    Kak Ilah>> boleh je pisang emas...kat sini cuma ada pisang montel je..tu yg resepi guna pisang, yatie guna pisang montel je...alhamdulillah jadi gak..

    ReplyDelete
  7. MamaFami>>thanks coz sudi singgah rumah yatie ni...mmng sedaplah muffin ni..

    Love2Cook>> dah habislah love...lain kali yatie buat lagi ya...nnti yatie hantar kat rumah love...

    ReplyDelete
  8. Assamualaikumwbh....MM lagi dtg cuba resepi kak....sedap crumblenye.....I loikes! MInta izin yer kak..:)

    ReplyDelete