Sunday, February 14, 2010

Daging Blackpepper

Salam sejahtera semuanya. Nampaknya kawan2 semua tengah bercuti ya sempena raya cina. Dalam pada bercuti tu, rasanya bercuti ke dapur tu tidaklah ya. Bagi saya rutin seharian ke dapur tu tetap di teruskan. Hari ni saya masak daging blackpepper je. Selain mudah di sediakan, ianya enak di makan. Mari kita lihat bahan-bahannya.



Bahan-bahan.
  • 500gm daging batang pinang
  • 2 sb serbuk lada hitam
  • 1 biji lada benggala hijau
  • 1 biji lada merah
  • 4 sb kicap manis
  • 3 sb sos tiram
  • 1 cawan air
  • 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
  • 1/2 sudu garam halus dan 1/2 sb gula(secukup rasa)
  • minyak utk menggoreng
  • (saya tambah 2 biji kentang>ikut selera masing2)
Cara-cara
  1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
  2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
  3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
  5. Masukkan kentang yg di potong nipis.(jika suka).Biarkan empuk sebentar.
  6. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.

## Kalau nak guna daging biasa pun boleh, hiris nipis2 dan rebus dgn sedikit air sehingga daging tu empuk. Pastu skip aje la step no 3.

No comments:

Post a Comment