Sunday, February 14, 2010

Apam Mekar

Hai bertemu kembali. Sebenarnya petang tadi saya buat apam mekar atas permintaan anak2. Alhamdulillah senang hati masa membuatnya, tu yang apam ni kembang semekar-mekarnya. Resepi asal ni dari Kak Hanieliza dan saya copy di blog Kak Ita(Azita Kitchen). Terima kasih ya akak berdua resepi yang sedap ini.
Bahan-bahan



Bahan-bahan
250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
Pewarna (ikut suka)
Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara :
  1. Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  4. Masukkan ovallate dan pukul lagi.
  5. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
  6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
  7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaup-balikkan hingga warna sekata.
  8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
  9. Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
  10. Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).

4 comments:

  1. tie, tak sabor rasanya nak membuatnya. geram benor rasanya tengok apom kamu. Memang mekor betul. Ovallate dah beli dah ni .. cari acuan je lagi ni

    ReplyDelete
  2. Hi Kak!!! Cantiknya apam tuh! :) yum yum!

    ReplyDelete
  3. Fuzidss,buatlah kalau dah ada acuan....mmng berbaloi..sedap pulak tu...pasti anak2 suka..

    ReplyDelete
  4. Hai love, cantik lagi kalau love buat...tukar kaler2 lain pulak...

    ReplyDelete