Friday, January 29, 2010

Rendang Ayam Padang

Salam sejahtera semuanya. Hari ni saya masak rendang ayam padang. Resepi ni simple je,tak perlu menumis...masukkan bahan2 kisar bersama ayam dan didihkan. Resepi ni adalah pemilik asal dari Kak Fida di my resepi.Banyak juga resepinya yang saya dah cuba,alhamdulillah menjadi dan sedap. Terima kasih ya akak resepi yg sedap ni.Jom kita tengok resepinya...


Bahan-bahan.

* 1 ekor ayam (potong 12)
* 2 sb kerisik
* 2 cwn santan pekat
* garam, gula secukup rasa
* 12 biji lada merah*
* 2 biji bawang besar*
* 8 ulas bawang putih*
* 1 inci halia*
* 1 inci kunyit hidup*
* 2 inci lengkuas*
* 4 batang serai*
* 2 helai daun limau purut - disiat2
* 1 helai daun kunyit - disiat2
* 2 helai daun salam(daun bay)
* 2 sb air asam jawa
* secukup air - jika perlu

Cara-cara

1. Kisar bahan2 bertanda * hingga halus.
2. Masukkan kesemua bahan2 kisar ke dalam periuk kecuali air asam,garam dan gula.
3. Masukkan ayam dan masak di atas api sederhana hingga mendidih dan empuk.
4. Tambah air jika perlu dan masukkan air asam,garam dan gula secukup rasa dan gaul sebati.
5. Masak lagi hingga kering atau kuah pekat ikut selera.
6. Enak di makan bersama nasi putih atau nasi impit.Selamat Mencuba.

2 comments:

  1. jeles lak tengok yatie hari2 masak yg sedap!

    ReplyDelete
  2. alahai kak Ita...yatie masak macam biasa je...akak masak lagi sedap...

    ReplyDelete