Friday, November 14, 2014

Bubur Nasi, Kangkung Goreng Belacan dan Sambal Totok/Tumbuk

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Bubur nasi ni sedap di makan bila2 masa je. Kalau buat sendiri puas boleh makan ulang2. Sebenarnya nak sediakan bubur nasi ni taklah susah mana, tapi tulah.,..nak buat kdng2 malas kan. Saya masak guna rice cooker je. Bila dah mendidih tu kita kacau sekali sekala supaya sebati. Lauk sampingan tu mesti ada sambal tumbuk/totok ,kangkung goreng belacan, ikan masin dan telur masin. Kalau nak tambah kcng tanah, lobak masin dan ikan bilis goreng tu....terpulanglah ya. Kali ni saya buat yg di makan je...ringkas tapi sedap. Jom semak resepinya..



Bahan2 utk Bubur Nasi
  • 2 cawan beras
  • 10 cawan air-boleh tambah air lagi kalau terlalu pekat.
  • sedikit garam
  • 1 kiub ayam Knorr
  • 2 biji kentang- dipotong dadu
Cara- Cara
  1. Cuci beras dan masak bersama 5 cawan air, sedikit garam dan kentang yg di dadu.
  2. Setelah hampir kering airnya, masukkan lagi 5 cawan air dan kacau rata. Masak sehingga menjadi bubur. Kalau kurang lembut, bolehlah tambahkan air lagi.
  3. Setelah siap, bolehlah hidangkan bersama sambal Tumbuk/ Totok and the gang. Saya masak bubur nasi ni guna rice cooker je.
Kangkung Goreng Belacan
  • 2 ikat kangkung
  • segenggam ikan bilis*- buangkan kotoran
  • 4 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • sedikit belacan*
  • 1 tangkai lada merah*
  • 8 biji cili padi merah/hijau*
  • Garam dan sedikit gula
  • 1/2 cwn air
  • minyak utk menumis
Cara2nya
  1. Potong sayur kangkung ikut suka, cuci bersih dan toskan. Ketepikan dulu.
  2. Tumbuk bahan2 yg bertanda* sehingga lumat.
  3. Panaskan minyak dlm kuali, tumiskan bahan2 yg ditumbuk sehingga naik bau.
  4. Masukkan kangkung dan gaul rata, masukkan garam dan sedikit gula, gaul lagi.
  5. Masukkan sedikit air dan tutup kuali sebentar dlm 3 minit. Buka penutup kuali dan gaul kangkung lagi.
  6. Bila dah masak tutup api dan bolehlah di angkat dan di hidangkan.
Sambal Tumbuk/ Sambal Totok

Bahan-Bahan
  • 3 tangkai cili merah
  • 10 biji cili padi merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cawan ikan bilis- di bersihkan kotoran, cuci dan toskan
  • secubit garam dan sedikit gula
Cara menyediakannya.
  1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
  2. Goreng pula bawang putih sebentar, angkat dan toskan minyak.
  3.  Gorengkan pula lada dan cili merah. Tutup kuali dngn tutup periuk masa ni dan kecilkan api supaya cili tak metetup2. Goreng dlm 3 minit je. Angkat dan toskan minyak.
  4. Tumbukkan cili merah, cili padi, bwng putih dan separuh ikan bilis tadi sehingga hancur. Masukkan secubit garam dan sedikit gula.
  5. Masukkan pula ikan bilis yg selebihnya dan tumbuk kasar2 je.
  6. Setelah siap, gaul rata dan letakkan dlm mangkuk. Siap dan bolehlah di hidangkan bersama bubur nasi.

3 comments:

  1. Lama x sggh sini..
    Asal sggh sini je mat lapor...
    Hihihihi
    Rindu blok msk2 sis..
    Ina sggh hujung minggu sini.. ;)

    ReplyDelete
  2. Salam hujung minggu...Salam ukhuwah dari BUNDA..

    ReplyDelete
  3. Sedap sangat tengok sambal totok tu...tak pernah buat tak pernah makan lagi...

    ReplyDelete