Wednesday, July 9, 2014

Bubur Som Som Pandan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Selamat menjalani ibadah puasa semua, moga amal ibadah kita di terima NYA. Biasanya saya masak juadah ringkas je, di samping tu adalah kuih muih ataupun pencuci mulut buat berbuka. Semalam saya buat bubur som2 ni. Kebetulan Hamka demam, jadi mama layan kuih kegemarannya yg sukakan warna hijau. Lagipun selera mama ni lama dah teringin nak buat bubur som2 ni. Bila di sejukkan lagilah sedap bubur ni. Pada peminat pencuci mulut yg mudah mcm ni, bolehlah cuba ya. Resepi juga ada di SINI dan di SINI .




Bahan-bahan A

  • 100 g tepung beras-Yatie guna 1 cwn
  • 100 g tepung jagung-Yatie guna 1 cwn
  • 1,750 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau
  • 2 helai daun pandan-disimpulkan
SIRAP GULA MELAKA :-(saya buat separuh adunan sirap gula melaka ini)
  • 500 g gula melaka
  • 1/4 cwn gula pasir
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan dulu.
  2. Satukan kesemua bahan2 A, tapiskan dan masukkan ke dalam periuk dan gaul rata.
  3. Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup, guna api sederhana dan sentiasalah di kacau rata.Biasanya msk dlm 1/2 jam.
  4. Bila dah masak,tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  5. Sajikan bersama sirap gula melaka.

7 comments:

  1. Bulan posa berbuka dengan som som amat nikmat.
    Teringat arwah mak, memang selalu bersom som pada bulan ramadhan.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya Kak..kl makan sejukblps tarawikh nie mmg laju jer masuk mulut

    ReplyDelete
  3. selamat berpuasa kak... hijau cantik sungguh

    ReplyDelete
  4. Terliur tgk. Lama dah berangan nk buat x terbuat2 kak

    ReplyDelete
  5. x pernah makan bubur ni, nak trylah nanti :)

    ReplyDelete
  6. Wahh...enak ni..menu pencetus selera

    ReplyDelete
  7. sedap ni...saya memang suka bubur som som nie

    ReplyDelete