Thursday, January 16, 2014

Nasi Lemak Halba

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Menu nasi lemak yg paling mudah tapi sungguh menyelerakan kami sekeluarga. Kalau ada udang, Hamka mesti srh buat sambal udang dan makan dngn nasi lemak. Kalau menu mcm ni mmng bertambah2 lah dia makan. Mama suka je sbb masakan yg mudah...kenyang sampai ke mlm. Resepi mudah je, terpulang pd kita nak makan dngn sambal tumis atau sambal kegemaran.



Bahan-bahan
  • 4 cwn beras (saya guna beras wangi, jadi pandai2lah guna sukatan air ya)
  • 5 1/2 cwn santan
  • 1/2 biji bawang besar (hiris)
  • 2 ulas bawang putih (hiris)
  • 1 inci halia (hiris)
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 sudu kecil halba
  • garam secukup rasa
Lauk sampingan yg dimakan bersama nasi lemak :-
  • sambal tumis, sambal udang
  • ikan goreng,ayam goreng,ikan bilis goreng
  • telur dadar,telur rebus,telur mata lembu
  • timun yg dihiris
  • kacang tanah goreng
  • dan lain2 ikut selera
Cara-cara
  1. Hiris bwng besar, bwng putih dan halia.
  2. Beras dicuci bersih dan masukkan ke dlm periuk nasi(saya guna periuk eletrik)bersama bahan2 hiris,daun pandan, halba dan serai.
  3. Tuang santan dan garam secukup rasa ke dlm periuk nasi tadi dan gaul hingga rata. Masak nasi hingga hampir kering dan serih nasi perlahan2 guna chopstik hingga rata dan masak terus hingga nasi benar2 masak.
  4. Siap dihidangkan bersama lauk2 sampingan ikut selera masing2.

5 comments:

  1. enaknya..nasi lemak pun ok buat berbuka kan..

    ReplyDelete
  2. fuyohhhhh.. udang tu posing dah macam pengantin bersanding, kak.. hehehehe

    ReplyDelete
  3. Nekcik suka sangat stail ni..iyalah orang johor kan..kat kl ni takde nasi lemak yang sedap..yang sedap tu pasal lauk nya jer..lemak berkrim baru kaw kaw!!

    ReplyDelete
  4. Salam,...ishh menggoda betul nasi lemak halba yatie ni. Pandai Hamka requested sambal udang. Gandingan yg sedap tu, nasi lemak Halba & sambal udang.

    ReplyDelete
  5. Salam Yatie..terguda dgn udang yg melengko tu...rasa cam nak oda jer sepinggan....

    ReplyDelete