Tuesday, December 17, 2013

Talam Labu Lemak Manis (tidak di kukus)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama tak bersiaran, rindu rasanya. Minggu ni merupakan minggu yg sibuk, bukannya apa...sibuk dngn urusan jalan2 makan angin. Bila dah kembali ke rumah tu, mood malas melanda. Masak tetap masak, tapi nak buat n3 kat blog ni rasa lemau je. Kebetulan arini masak sayur lemak labu, jadi saya asingkan sedikit utk buat kuih talam labu yg sedap ni tanpa perlu di kukus. Cara buatnya mudah je, mcm buat puding je. Terima kasih pada K.Fida berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada peminat kuih2 lembut mcm ni, bolehlah cuba...mmng sedap sngt. Terasa lemak manis labunya. Jom semak resepinya.




Bahan-bahan ( loyang 8x8 ) 
LAPISAN BAWAH :- 
  • 300 gm labu yang telah di rebus-toskan dan lecek halus
  • 100 gm tepung Hoen Kwee - putih
  • 1 1/4 cawan santan sederhana pekat (saya guna 100ml santan KARA + air selebihnya)
  • 3/4 cawan gula pasir 
  • 1/2 sk garam
  • 1/2 sk pewarna kuning-tak letak pun takpe
LAPISAN ATAS ( DADIH ) :-
  • 60 gm tepung Hoen Kwee- putih
  • 2 cawan santan pekat (akak guna 200ml KARA + air)
  • 1/4 sk garam atau secukup rasa
Cara-cara
  1. Satukan bahan2 lapisan bawah kecuali labu,kacau rata dan masakkan sebentar. Bila dah agak pekat sikit,masukkan labu, kacau rata dan masak di atas api sederhana hingga pekat.(dlm 10 minit)
  2. Tuang ke dalam loyang yang disapu sedikit minyak dan ratakan.Ketepikan.
  3. Satukan pula bahan2 dadih  atau lapisan atas dan masak hingga adunan pekat dan meletup2 dan matikan api.(masak dlm 5 minit). Masa memasak, sentiasalah di kacau guna whisk ya.
  4. Tuang segera adunan dadih di atas lapisan bawah dan ratakan.
  5. Biarkan kuih benar2 sejuk dan boleh dipotong ikut selera.

7 comments:

  1. Wahhh bagus idea ni... mcm buat tepung pelita kan yatie... tq nnti kak tiru labu ada 3 biji tuuu

    ReplyDelete
  2. salam kak yatie..

    best juga buat kuih talam tanpa kukus ni..cepat dan simple..

    ReplyDelete
  3. Warnanya dah memikat Kak Yati.. Tentu sedap.. :-)

    ReplyDelete
  4. Salam Yatie...mesti try resepi ni. T/kasih sharing....cantik & menyerlah betul warna kuih talam ni.

    ReplyDelete
  5. Assalamualiakum yatie nampk sedap nnti bole cuba tkasih diatas resepi

    ReplyDelete