Sunday, November 17, 2013

Pau Sambal

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Rasanya tentu ramai yg dah tau buat pau sambal ni kan. Walaupun cuma pau sambal, tapi ianya menjadi makanan kegemaran ramai. Kuih ni sesuai di makan bila2 masa je, sarapan pagi sesuai, minum petang boleh, buat kudapan malam pun sedap sambil menonton tv bersama keluarga tersayang. Resepi kali ni saya ambil dari DTS. Kalau resepi dari Che Mat ni mmng mudah, semestinya menjadi. Pada kwn2 atau adik2 di luar sana yg ingin buat pau sambal sendiri tu, bolehlah cuba resepi ni.....pasti menjadi. Boleh juga guna resepi donat yg sedia ada sblm ni. Cuma masa menggoreng kuih ni, gunalah api sederhana ya supaya kuih tak cepat hitam dan dalamnya masak sempurna.
Terima kasih Che Mat berkongsi resepi mudah ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya.



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 camca besar gula halus
  • 4 camca besar susu tepung
  • 3 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 2 1/2 camca teh instant yeast (mauripan)
  • 250 ml air suam
BAHAN INTI :-)
  • Sambal tumis secukupnya
  • Hirisan timun secukupnya 
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh instat yeast bersama 50 ml air suam dan 1 camca teh gula halus (dari resipi yang sama). Kacau rata dan ketepikan sekejap hingga bancuhan berbuih2. Sementara itu masukkan tepung, baki gula, susu tepung, lemak sayur dan garam ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata.
  2. Tuang bancuhan yeast dan gaul hingga sebati. Tuang baki air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang tidak melekat dimangkuk adunan, tak perlukan habiskan air jika doh telah ok.
  3. Kemudian bahagi kepada bebola sama besar, bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah ditabur sedikit tepung, tekan biar leper sedikit. Perap 35 - 45 minit atau hingga kembang.
  4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian pau, angkat dan toskan. Biar sejuk, belah 2 dan sapu dengan sedikit sambal tumis, letak sekeping hirisan timun. Hidangkan untuk sarapan atau minum petang....

7 comments:

  1. Saya kalau makan kuih ni, mesti akan buang timun tu. hehe

    ReplyDelete
  2. Kesukaan Kjee ni Yatie. Esok nak gi singgah kat gerai di Taman Melati. Sedap pau ni dia jual. 40 sen jer sebiji.

    ReplyDelete
  3. alahai comelnya tgk kuih doremon berbaris!!! meh la satu kak Yatie!

    ReplyDelete
  4. lapar lak perut nengok pau sambal ni...

    ReplyDelete
  5. memang terasa lapar tgh2 malam ni...sedapnye..suka blog ni sebab suka makan :)

    ReplyDelete