Thursday, March 7, 2013

Sausage Bun

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Minggu ni menu roti jelah ya. Lagipun anak2 tngh suka makan roti yg mamanya buat sendiri, jadi layankan jelah selagi tak jemu. Roti sosej ni antara yg paling laris dan kerap saya buat. Lagipun mudah je, siap bawa bekal ke sekolah lagi. Sebelum ni guna resepi yg sama utk buat sosej blossom bun dan Spiral sausage bun, mmng sedap dan laku betul. Terima kasih Che Mat berkongsi resepi roti ni, akak kongsikan sekali lagi resepinya kat sini ya.





BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 250 gram tepung roti (high protein flour)
  • 50 gram gula halus @ gula kastor
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 10 gm susu tepung (mat guna susu "everyday")
  • 1/4 camca teh bread improver
  • 1/4 camca teh bread softerner
  • 30 gm telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
  • 6 gram instant yeast
  • 20 gm mentega
  • 125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
  • 10 batang sosej "Ayamas", celur sekejap, tos dan sejukkan
  • Mayonnaise secukupnya
  • Sos cili/sos tomato, secukupnya
  • Mix vege secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK DOH :-
  1. Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh.
  2. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit).
  3. Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.
KAEDAH LAIN :-
  1. Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagi doh kepada 10 bahagian sama besar (kurang lebih 50 gm setiap satu). Ambil satu bahagian, canai memanjang,leperkan, letak 1 batang sosej ayam yg di belah 2 dan tekan2kan sikit.
  3. Alih ke dlm dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap. Perap 45 minit.
  4. Sapu dengan baki telur tadi (30 gram) rata2. Tabur mix vege, kemudian paipkan sos cili/sos tomato dan juga mayonnaise. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan....

6 comments:

  1. sausage bun ini sungguh mengancam perut lapar kak....

    ReplyDelete
  2. Rajinnya Yatie meroti... terlior tgk!

    ReplyDelete
  3. aduhhh.. berderet2 entry roti... rajinnyer lahaii... bilalah madihaa nak panaskan enjin meroti juga ni....

    ReplyDelete
  4. gebunya roti tu..sedap ni mkn panas2..

    ReplyDelete
  5. Tie... kalau aku buat ni kan Tie... mesti anak2ku puji tak habis2...! Tapi tak pernahlah pulak nak buatnya... orak iso...

    ReplyDelete
  6. kak Yatie..rancak meroti ye...mmg suai sgt ngan cuaca sekarang ni kan...

    ReplyDelete