Wednesday, February 27, 2013

Tuna Cheese Roll

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.Roti ni menu minum petang tadi, makan masa baru keluar dari oven....mmng sedap sangat. Roti ni sesuai juga buat sarapan pagi, anak2 dah teruja sangat nak bawa bekal ke sekolah. Siap suruh buat lagi takut tak sempat bawa bekal, roti ni dah habis....he3...ada2 je anak2 ni, kiranya terlampau sedaplah tu. Memang dah lama pun mamaNya tak buat tuna cheese roll ni, bila buat je....tu yg dtng selera luar biasa tuuuuuu.... Terima kasih Che Mat berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini ya. Terima kasih juga BM yg anakanda Talhah beri tu, ianya banyak membantu mama dlm menghasilkan roti2 yg gebu, halus texture dan semestinya sedap. Kalau anakanda Talhah nak rasa roti mama ni, kenalah balik Msia cuti nanti.....he3....ayat baekkkkk punyerrrrr....
Jomlah semak resepinya, kalau teringin tu...bolehlah cuba ya...mudah je..




BAHAN DOH :-)
  • 250 gram tepung roti (high protein flour)
  • 50 gram gula halus @ gula kastor
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 10 gm susu tepung (mat guna susu "everyday")
  • 1/4 camca teh bread improver
  • 1/4 camca teh bread softerner
  • 30 gm telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
  • 6 gm instant yeast
  • 20 gram mentega
  • 125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
BAHAN INTI TUNA :-)
  • 1 camca besar mentega, dicairkan
  • 1 tin tuna, ditoskan biar kering, lecek hancur
  • 2 1/2 camca besar Mayonnaise
  • 1 biji bawang besar, dadu kecil
  • 1 pokok daun bawang (atau daun kuchai), hiris halus, asingkan sedikit untuk hiasan
  • 1 biji limau kasturi, perah jusnya (optional)
  • 1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar, asingkan sedikit untuk hiasan
  • Parutan keju cheddar secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.
  2.  KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
UNTUK ROLL TUNA SANDWICH :- 
  1. Satukan semua bahan untuk inti tuna kecuali mentega, kacau rata. Ketepikan. 
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi 4 persegi. 
  3. Sapu permukaan doh tadi dengan mentega cair rata2. Tuang inti tuna dan ratakan dan tabur juga parutan keju (tinggalkan sedikit untuk ditabur nanti). 
  4. Tinggalkan sedikit ruang di hujung doh. Gulung seperti swissroll dan ketatkan. 
  5. Kemas kan bahagian kiri dan kanan gulungan doh dan kerat kepada 10 bahagian sama besar.
  6. Susun dalam paper cup jenis bersiaz 4 inci. Tekan sedikit biar rata. Buat hingga siap. Perap 45 minit hingga kembang. 
  7. Sapu telur (baki dari 30 g tadi), tabur baki hirisan daun bawang (mat guna daun kuchai), parutan keju cheddar dan lada hitam. 
  8. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya..
**Yatie takde paper cup saiz 4inci mcm Che Mat tu, jadi Yatie guna bekas muffin dan dpt dlm 12 ketul tuna cheese roll ni...mmng puashati dan puas makan ni...

7 comments:

  1. Kak...kalau dekat, sah2 saya minta seketul...lama dah tak buat, rindu nak meroti.....

    ReplyDelete
  2. salam Yatie, nampak sedap nya tuna roll tu gebus ja, kalau dpt sebijik malam2 ni mmg lena tidur ni hee

    ReplyDelete
  3. jadila muffin tuna cheese...khee

    ReplyDelete
  4. sedapnya... akak pun sedang mencari resepi2 yg gunakan cheddar cheese sbb ada byk lebihan buat snow cheese cake hari tu... harap2 lom berkulat la.. hehe..

    ReplyDelete
  5. cantiknya serat roti tu kak...
    bertuah kak yatie ada anak macam talhah... ^_^

    ReplyDelete
  6. Sedapnya....:) saya klu buat roti selalu keras.hahahha..

    ReplyDelete